Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Brandveiligheid onnodig duur

Niet-wettelijke richtlijnen op het gebied van brandveiligheid zijn sluipenderwijs tot ‘wet’ geworden. Daardoor is de wetgever min of meer buitenspel gezet. Dat zegt advies- en ingenieursbureau Lichtveld Buis & Partners in een opinie-artikel in dagblad Cobouw. De markt verkeert permanent in onzekerheid en onnodige, dure installaties worden feitelijk verplicht gesteld. Volgens het bureau moet het ministerie van VROM ingrijpen.

Lokale overheden stellen steeds zwaardere brandveiligheidseisen aan nieuwe parkeergarages. Het gevolg is vaak dat dure mechanische ventilatiesystemen moeten worden aangelegd: installaties die volgens de wet niet nodig zijn, en die ook helemaal niet logisch zijn, zegt brandveiligheidsexpert ir. Bram Kersten.

Veilige manier
“Die oplossingen staan vaak in geen verhouding tot het doel. Zo moeten bijna alle parkeergarages mechanische ventilatiesystemen hebben. Natuurlijk geventileerde garages worden zelden nog toegestaan. Terwijl dit een heel veilige, kosteneffectieve manier is om de veiligheid te garanderen.”

Kersten: “Nergens stelt het Bouwbesluit dat installaties nodig zijn. Wel zijn er eisen aan de mate van ventilatie en de grootte van de brandcompartimenten. In principe kan daar op heel verschillende wijzen aan worden voldaan. Er zijn ook hier veel wegen die naar Rome leiden. Toch wordt er meestal maar één manier geaccepteerd.”

Negatief effect
Pseudo-wetgeving heeft dan ook een ander negatief effect. “Innovaties worden op deze manier geremd, of op z’n minst niet gestimuleerd. Waar het Bouwbesluit ruimte geeft om op basis van gelijkwaardigheid andere oplossingen aan te dragen, geven dit soort richtlijnen die niet of nooit.”

“Natuurlijk is brandveiligheid niet iets om mee te marchanderen. Maar doel en middelen zijn inmiddels te ver uit elkaar gegroeid. Richtlijnen zonder wettelijke basis stellen onnodig zware eisen, belemmeren innovatie en jagen marktpartijen op kosten. Wat ons betreft zou VROM daar zo snel mogelijk een eind aan moeten maken”, aldus Kersten.

Bron: Lichtveld Buis & Partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.