Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

1 juni Dag van de Bouw

Op zaterdag 1 juni vindt voor de achtste keer de Dag van de Bouw plaats. Bouwwereld maakte voor u een kleine selectie van een aantal interessante projecten. Het volledige overzicht is te vinden op de site van de Dag van de Bouw.

Stadskantoor Utrecht

Het Stadskantoor Utrecht omvat 66.000 m² en maakt onderdeel uit van de grootschalige renovatie van het stationsgebied van Utrecht. Het gebouw komt aan de westzijde van het station, naast de stationsentree van het Jaarbeursplein. Het gebouw is 92 meter hoog en gaat onderdak bieden aan elf gemeentelijke diensten, die nu nog verdeeld zijn over verschillende locaties in de stad. De oplevering staat gepland in 2014.

Spoorzone Delft

Bezoekers aan de Spoorzone Delft kunnen de vorderingen van de spoortunnel en het ondergrondse station van dichtbij zien. Verder is er een archeologietentoonstelling en een minibouwplaats voor kinderen. Een bijzonder onderdeel van het grote bouwproject was het vijzelen van Molen De Roos. Vorig jaar was de bouwplaats ook al open voor bezoekers tijdens de Dag van de Bouw. Er kwamen toen ruim 3.000 geïnteresseerden op af. Daarmee was het het op een na best bezochte project.

Mauritshuis Den Haag

Museum het Mauritshuis staat op een lastige plek midden in Den Haag. Dat zorgde voor de nodige uitdagingen. De bestaande kelder van het museum wordt uitgebreid zodat er meer ruimte komt voor de vaste museumstukken en tijdelijke exposities. Dat betekent een forse aanpassing onder een aantal monumentale panden.

Stadhuis Weert

Het nieuwe gemeentehuis van Weert moet een beeldbepalend gebouw worden. Afgelopen februari werd het hoogste punt gevierd van de vijflaagse nieuwbouw. Het stadhuis heeft grote raamvlakken op de begane grond, bovenin bevinden zich flexibel in te delen werkruimtes. De raadszaal hangt als een balkon boven de singel. De vierde en hoogste verdieping van het gebouw is in tegenstelling tot de andere verdiepingen opgebouwd uit een staalconstructie en een dak van gasbeton. Houtskelet bouwbanden vormen het binnenspouwblad.

Markthal Rotterdam

In september 2014 moet de Markthal in Rotterdam open gaan. Het gebouw heeft straks de grootste kabelnetgevels van Europa. Het ontwerp van MVRDV heeft aan beide kopse kanten een transparante kabelnetgevel van 34 meter hoog en 42 meter breed. De glazen gevel is verdeeld in 26 verticale en 22 horizontale kabels. Samen vormen de de kabels een afgespannen net, vergelijkbaar met een tennisracket. Hieraan worden glaspanelen opgehangen.

Cereolfabriek Utrecht

De in 2008 uitgebrande Cereolfabriek in Utrecht wordt momenteel gerestaureerd en herbestemd als nieuwe ontmoetingsplaats voor Utrecht-West. De werkzaamheden worden uitgevoerd door bouw- en restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij uit Amersfoort. En zijn doorlopend rondleidingen door het gebouw en over de bouwplaats. De fabriek werd gebouwd in 1908 en bestond aanvankelijk uit een directeurswoning, een fabrieksgebouw met schoorsteen en twee pakhuizen. Later werd een betonnen silo gebouwd. In 2001 werd de fabriek een rijksmonument.

Heeft u nog goede suggesties? Geef ze ons door via bouwwereld@eisma.nl of reageer hieronder.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.