Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Daglicht via vloerstrook en dakrand

Architect Gunnar Daan koos voor de nieuwe katholieke kerk in Krimpen aan de IJssel voor een gesloten gevel die bekleed is met koper. Deze gevel zweeft boven het water en is daarom opgehangen aan de staalconstructie van het dak. Daglicht komt binnen via een strook glas in de vloerrand langs de gevel en via de binnenkant van de dakrand.

De draagconstructie van de kerk bestaat uit een betonnen voet met daarop een staalconstructie. Het dak heeft een stalen ringbalk rondom, met in dwarsrichting een aantal stalen liggers. Deze liggers worden gesteund door stalen buiskolommen, die steeds per drie gekoppeld zijn tot een vorkvorm.

De drie kolommen ontspringen in het zelfde punt en lopen dan uiteen. Bovenin zijn de drie punten onderling gekoppeld en momentvast aan de dakliggers gekoppeld. Daardoor ontstaat een constructie die volledig stabiel is in alle richtingen.

De hangende gevel is uitgevoerd in lichte materialen, met als basis gelamineerde houten spanten. Deze zijn als ribben zichtbaar is het gevelbeeld.

Proefnummer
Meer over dit project leest u in Bouwwereld 1 van 22 januari 2010.

  • Wilt u deze Bouwwereld gratis ontvangen, vraag hem hier aan
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.