Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eerste hulp bij sloop gebouwen

Het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam heeft een rekenmodel ontwikkeld waarmee gebouwen milieuvriendelijker kunnen worden gesloopt. “Met de Slim Slopen Tool kunnen overheden, bedrijven en woningcorporaties precies zien welke invloed bepaalde keuzes op het milieu hebben”, zegt projectleider drs. Cor Luijten.

Slopen bestaat op milieugebied uit drie onderdelen: het sloopproces, het transport van de gesloopte materialen en het hergebruik daarvan. Al deze aspecten worden in het Rotterdamse rekenmodel beoordeeld op de uitstoot van koolstofdioxide en stikstofoxide, de belangrijkste milieu-indicatoren. Zo is snel te zien welke sloopmachines het beste kunnen worden ingezet, maar ook of materialen het best verbrand, gestort of hergebruikt kunnen worden, en hoe en waar dat moet gebeuren.

Discussie

Het model is ontwikkeld door onderzoeks- en adviesbureau IVAM en het ingenieursbureau van Gemeentewerken. Volgens Luijten, die ook lid is van het Centraal College van Deskundigen Slopen, maakt het hulpmiddel een einde aan veel discussie. “Beslissingen over sloop en hergebruik worden vaak genomen op basis van aannames, nu is er een feitelijke onderbouwing. Slopers, maar ook eigenaren en gemeenten kunnen in één oogopslag zien wat de milieu-impact is en zo hun beleid beter onderbouwen.”

Gratis

Rotterdam stelt de Slim Slopen Tool gratis beschikbaar aan zowel publieke als private partijen. “Als gemeente hebben we zelf ambitieuze doelen op het gebied van duurzaamheid. Maar we proberen vooral ook andere organisaties mee te krijgen. Hulpmiddelen als deze zijn daarin erg belangrijk. Hoe meer partijen het gaan gebruiken, hoe beter. Vandaar dat het kosteloos beschikbaar wordt gesteld.”

Tests

Gemeentewerken heeft het model inmiddels bij diverse Rotterdamse sloopprojecten getest. Dit gebeurde in het kader van het programma Slim Slopen dat in 2009 is gestart. Gebleken is onder meer dat handmatig slopen een positieve invloed op het milieu heeft. Op die manier kan er veel fijnmaziger worden gesloopt, kunnen er meer verschillende materialen worden uitgesorteerd en blijven deze ook schoner. Daardoor zijn ze beter te hergebruiken, liefst op dezelfde locatie of in de directe omgeving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.