Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Grootste galerijflat gerenoveerd volgens Lean

De Vollenhove flat in Zeist, met 728 woningen de grootste galerijflat in West-Europa, wordt aangepast aan de huidige eisen. De grote onderhoudsbeurt vindt plaats volgens het Lean-principe. AGC levert het glas.

Gebouwd in 1967 voldoen de 728 huurwoningen niet meer aan de huidige energieprestatie. Opdrachtgever Woningcorporatie de Kombinatie uit Zeist heeft als eis voor het onderhoud gesteld dat één woning binnen drie dagen gereed moet zijn en dat de beglazing aan de voor- en achterzijde van de woning er niet gelijktijdig uit mag in verband met de overlast die de bewoner dan ondervindt.

Lean bouwen

Aannemer Breijer Bouw & Installatie (Huizen) werkt volgens het Lean-principe. Dit principe heeft als doel het totale bedrijfsproces te vereenvoudigen c.q. te versnellen en verspillingen zoveel mogelijk te elimineren. Deze manier van werken betekent dat glasleverancier AGC zich ook aan dit principe moest conformeren.

Pilotwoning

Het project begon met één pilot woning. Op deze manier konden alle partijen op elkaar inspelen en het logistieke proces optimaliseren. Zo bleek in de beginfase dat het effectiever is om eerst aan de voorkant van de woning te beginnen met de vervanging van het glas en daarna de achterkant. Dan kan de schilder aan de voorkant werken als de glaszetter naar achteren gaat. Op die manier loopt niemand elkaar in de weg, hoeft men niet op elkaar te wachten en verloopt het proces zonder oponthoud. Ook de manier van glas aanleveren is in deze beginfase aangepast. Door glasbokken anders in te delen en te werken met minicontainers kan er vlotter en meer gestructureerd worden gewerkt.

Labelsprongen

Het doel van de opdrachtgever is om labelsprongen te verwezenlijken. Van EPA label F naar B en van G naar C. Omdat deze flats meer glasoppervlak hebben dan een gemiddelde woning is met het plaatsten van Thermobel Top N+ beglazing de isolatiewaarde sterk verbeterd. Tegen maart volgend jaar moet er in het totaal 13.500 m2 glas zijn geplaatst.

Bron: Gebouwbeheer

Foto: Breijer Bouw & Installatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.