Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Het nieuwe doe-het-zelven

Het is het nieuwe doe-het-zelven volgens architectuurcentrum RAP Leiden: je eigen huis printen en vervolgens in elkaar zetten. Tijdens Open Wikihouse #1 in de Meelfabriek in Leiden op 25 maart vanaf 20.00 uur is te zien hoe dat precies werkt. 

Open source

Wikihouse, de vernieuwende manier van open source ontwerpen en bouwen kreeg na de start van het project in Engeland al snel navolging in Nederland met de oprichting van Holland Wikihouse. Naar een ontwerp uit de Wikihouse database is intussen een demontabel paviljoen gerealiseerd. Iedereen kan met Wikihouse zelf ontwerpen maken of bestaande ontwerpen downloaden en uitvoeren. De onderdelen kunnen zonder specialistische kennis en vaardigheden en zonder schroeven en spijkers samengevoegd worden.

Waarom Wikihouse?

Tijdens het eerste Open Wikihouse wordt ingegaan op de vraag: waarom? Vincent Muller en Steve Swiggers van Holland Wikihouse introduceren het fenomeen Wikihouse. Hierna gaat Astrid van Roij-Lubsen van de Waag Society in op de (potentiële) maatschappelijke veranderingen die verbonden zijn aan de nieuwe ‘doe-het-zelf’ technieken 3d-printen en 3d-cutting. Maarten Zeinstra van Kennisland geeft vervolgens toelichting op de stand van zaken rondom open source design en de voor- en nadelen van creative commons in de ontwerpwereld.

[fotoplayer]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.