Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kingspan recyclet isolatieafval in ultramoderne faciliteit

Kingspan gaat isolatieafval hergebruiken in hun isolatieproducten. Daartoe maakt het bedrijf gebruik van PS Loop, een nieuwe faciliteit waar het isolatieafval omgezet wordt naar granulaat. Kingspan is de eerste partij in Nederland die binnen het PS Loop-coöperatief recycle-HUB is én regeneraat van PS-Loop gaat hergebruiken.

De ultramoderne PS-Loop-faciliteit in Terneuzen wordt geopend in juni 2021 en zal naar verwachting 3.300 ton afval per jaar recyclen zodra deze volledig operationeel is. Door een innovatief chemisch proces worden geëxpandeerd polystyreen (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) materialen opgelost en gezuiverd voordat ze worden omgezet in het gegranuleerde recyclaat zonder verlies van materiaalkwaliteit. De HBCD-vlamvertrager die in oudere EPS- en XPS-platen wordt gebruikt, wordt tijdens dit proces veilig verwijderd en vernietigd, terwijl de waardevolle broomcomponent wordt teruggewonnen.

PS Loop

PS Loop is een coöperatie waar meer dan 50 bedrijven aan bijdragen of lid van zijn. Dit zijn bedrijven in de hele keten, van grondstoftoeleverancier tot producent. De bedrijven kunnen daarbij zelf aangeven welke rol zij in deze keten kunnen en willen innemen. Kingspan is onderdeel van de coöperatie als officieel recycling HUB en verwerker van PS Loop polystyreen in producten.

Echt circulair proces

Als recycling-HUB is Kingspan verantwoordelijk voor het inzamelen en voorbehandelen van de EPS- en XPS-afvalproducten voordat ze bij de PS-Loop-fabriek aankomen. Om de transportefficiëntie te maximaliseren en de gerelateerde uitstoot te verminderen, comprimeert Kingspan de schone materialen zorgvuldig voordat ze worden verzonden. Het recyclaat gaat vervolgens terug naar de productie van Kingspan’s eigen EPS-isolatieplaten, waardoor een echt circulair proces ontstaat.

Samenwerking essentieel

Jan Noordegraaf, directeur bij PS-Loop: “We zijn ontzettend blij dat Kingspan heeft toegezegd een leidende rol op zich te nemen. Deze nauwe samenwerking in de industrie is precies wat we voor ogen hadden toen onze coöperatie werd opgericht en is essentieel voor het bereiken van een circulaire economie. De output van onze faciliteit zal helpen om te voldoen aan de aanhoudende vraag naar EPS-isolatie, wat het streven naar meer energie-efficiëntie ondersteunt. “

Dit najaar eerste gerecyclede producten

Teun van Schadewijk, Business Developer bij Kingspan in Gemert en projectmanager. “In de komende maanden zullen we een aantal projecten uitproberen die onze procedures zullen testen en ons in staat zullen stellen om verdere verbeteringen aan te brengen. We zijn bijvoorbeeld al enkele uitdagingen tegengekomen, zoals het scheiden van EPS- en XPS-materialen van bitumen. We werken samen met industriële partners om deze succesvol door te ontwikkelen. We zijn van plan dit najaar in Nederland de eerste Kingspan Unidek EPS-producten te lanceren die met het recyclaat zijn vervaardigd.”

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.