Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Koelen met een warmtepomp

Particuliere opdrachtgevers van goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen kiezen vaak voor laagtemperatuurverwarming, niet alleen voor de verwarming, maar juist ook vanwege de koeling. Dit wordt uitgelegd in het gratis webinar ‘Energiezuinige installatiesystemen voor nieuwbouw’, gehouden op donderdag 22 september.

Voorkomen van koudevallen

Voor zeer goed geïsoleerde huizen duurt het stookseizoen maar kort, en de energiebehoefte is dan relatief laag. In het webinar wordt dat haarfijn uitgelegd door Carl-peter Goossen (BouwNext). Goossen is een veelgevraagde adviseur op het gebied van zeer energiezuinige gebouwen. Hij legt uit hoe de bouwfysica een rol speelt bij het voorkomen van koudevallen en het bereiken van zeer energiezuinige woningen. (Woningen die veel beter geïsoleerd en luchtdicht zijn dan woningen die gebouwd worden volgens het Bouwbesluit). Dergelijke woningen hebben een lage energievraag en kunnen met zeer kleine en zuinige installaties toe.

Installatieschema’s ontwerpen

Mark van de Ree, sales engineer bij Vaillant, rekent dagelijks aan vragen van opdrachtgevers en architecten die de afweging maken tussen nóg verder isoleren en nóg beter luchtdicht bouwen aan de ene kant, tegen, aan de andere kant, een wat grotere investering in de installatie. Hij ontwerpt installatieschema’s met verschillende duurzame apparaten. Daarbij zoekt hij steeds de balans tussen comfort, energiesoort en kosten.

Esthetica en comfort

Jacob van Dijk, projectleider bij installatiebedrijf Schwagermann, is de laatste spreker. Hij mag regelmatig meedenken met vermogende opdrachtgevers van luxueuze nieuwbouwvilla’s, die niet willen inleveren op esthetica en comfort maar tegelijk zo laag mogelijke energielasten willen. Koeling blijkt dan een van de belangrijke toegevoegde waarden van een warmtepomp te zijn. Een aardwarmtepomp gebruikt daarvoor zo goed als geen energie, terwijl het in huis ook bij extreem warme dagen behaaglijk koel blijft. Daar is echter wel een ter zake kundige installatie van het warmteafgiftesysteem voor nodig.

Aan de hand van schema’s, kengetallen, een video en veel voorbeelden uit de praktijk leggen de sprekers in een klein uur uit hoe je het juiste energiezuinige installatiesysteem zoekt bij een nieuwbouwproject.

Inschrijven voor dit webinar van 22 september, van 12:30 tot 13;30, kan, tot vlak voor aanvang, via www.bouwwebinar.nl. Dit webinar maakt deel uit van een serie, waarvan er al twee dit voorjaar gehouden zijn (die zijn nog steeds terug te zien) en de volgende op 3 november is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.