Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Landmark A16 met getordeerde lamellen

Wie over de A16 langs Zwijndrecht rijdt, heeft in korte tijd een opvallend gebouw zien verrijzen. Gevels van wit beton met daarvoorlangs getordeerde lamellen in blauw en wit, maken het zorghotel Swinhove tot een opvallende landmark langs de A16. De gevels zijn volledig geprefabriceerd als betonnen sandwichpanelen en zijn steigerloos gebouwd.

Het Zorghotel Swinhove is in de plaats gekomen van een zusterflat. Geluid en fijnstof maakten het lastig om het bestemmingsplan te wijzigen en dus is het zorghotel gebouwd binnen de zelfde contour als de oude zusterflat. Om die ruimte maximaal te benutten koos Topos Architecten voor dragende betonnen gevels. En uiteindelijk voor volledige prefabricage en steigerloos bouwen.

BVR Bouw Rotterdam heeft de fabricage en montage daarvan uitbesteed aan Loveld NL uit Zwijndrecht, dat op slechts 800 meter afstand van de bouwplaats zit. De betonnen elementen worden door BVR voorzien van onder meer de kozijnen en zonwering, waarna ze kant en klaar worden gemonteerd.

Helder wit beton

Bijzonder is dat het buitenblad van de betonnen sandwichelementen helder wit is. Dat is gedaan door toevoeging van TioCem, een wit cement waaraan nano-titaandioxide (TiO2 in nanocristaline vorm) wordt toegevoegd. Dat voorkomt vuilaanhechting en werkt zelfs als fotokatalysator voor het afbreken van bijvoorbeeld stikstofverbindingen.

Uithangbord

Topos Architecten wilde het zorghotel als uithangbord laten fungeren voor verzorgingshuis Swinhove. Daarbij moest hij denken aan vroegere reclameborden die met behulp van draaiende lamellen van beeltenis konden wisselen. Doordat hier de passant beweegt, kon deze dynamiek ook worden geraliseerd met de 90º getordeerde Helix lamellen waarmee Trespa op dat moment op de markt kwam. Door de twee zijden hiervan in verschillende kleuren uit te voeren, ontstaat een heel dynamisch gevelbeeld. Als kleur is uiteindelijk gekozen voor blauw (in twee tinten) en wit.

Meer over deze landmark is te lezen in Bouwwerld 8 van 1 juli 2011. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.