Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Membraandak geplaatst op kunstijsbaan Deventer

Een membraan met een oppervlakte van 5.500 m2 is afgelopen zondag over het middenterrein van kunstijsbaan ‘De Scheg’ in Deventer geplaatst. Hiermee is het dak de grootste membraanconstructie in Nederland. Het dak vormt het meest opvallende onderdeel van een grootscheepse renovatie en zal de ijsbaan minder weersafhankelijk maken.

Het membraandoek werd met elektrische katrollen tot een hoogte van ongeveer 12 meter gebracht. Daarna kwamen er meerdere hoogwerkers kranen aan te pas om het doek tot aan de nok – 27 meter hoog – te hijsen. Het was spectaculair om te zien hoe de overkapping vorm kreeg. De overspanning hangt op de plek, maar het kostte nog zeker twee werkdagen om het kunststofdoek verder te bevestigen en te spannen. Het afspannen werd gedaan door Poly-Ned.

Constructie

Witteveen + Bos heeft bij de technische uitwerking gebruik gemaakt van een BIM-model voor het optimaliseren van het ontwerp met betrekking tot constructie, wind, brandveiligheid, licht en akoestiek. Het membraandak is ontworpen in samenwerking met Alberts & Van Huut, de oorspronkelijke architecten van het gebouw van De Scheg. Het dak wordt gebouwd door aannemingsbedrijf Van Wijnen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.