Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Minister opent biobased kidshouse

Minister Maxime Verhagen opende gistermiddag het biobased Kidshouse op de Floriade. Het speelhuis is samengesteld uit vooral plaatmaterialen die gemaakt zijn van biobased grondstoffen. Voor ontwerper 2D3D was het een ware speurtocht om deze materialen te vinden en toegepast te krijgen.

Het Kidshouse is een initiatief van BE-Basic, een internationaal publiekprivaat partnerschap waarvan de TU Delft penvoerder is. Doel is om te komen tot de ontwikkeling en marktintroductie van biobased processen en producten. Daarbij gaat het niet zozeer om rechtstreekse landbouw- of natuurproducten als schapenwol en hout, maar om hoogwaardige producten als brandstoffen en plastics uit vooral rest- en afvalstromen uit de landbouw.

Met de bouw van een biobased kinderspeelhuis probeert BE-Basic binnen de bouwsector meer aandacht te krijgen voor deze materialen. Gekozen is voor een demontabele constructie met verwisselbare panelen, zodat het speelhuis lange tijd dienst kan doen als demonstratieobject. Er zijn inmiddels diverse biobased materialen beschikbaar. Niettemin werd de opgestelde longlist in de loop der tijd steeds korter, want veel materialen bleken of niet productierijp te zijn of te duur. “Er is veel in ontwikkeling, maar in feite zijn we te vroeg”, constateert René van Raalte. Daarbij moesten de materialen ook nog snel leverbaar zijn en binnen een strak budget. Kijk hier voor de toegepaste materialen.

Bij de opening van het Kidshouse presenteerde de Universiteit Wageningen de ‘Catalogus biobased bouwmaterialen’. Deze is opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische zaken, Landbouw & Innovatie, in het kader van onderzoek naar biobased economy. De catalogus behandelt vooral agrobouwstoffen, waaronder hout en houtproducten, stro, papier en karton en isolatiematerialen als vlas, schapenwol en cellulose.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.