Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Oplossing rottende fundering nabij

Er moet een zogenaamd ‘revolverend’ fonds komen om bloksgewijs het wegzakken van huizend door rottende houten paalfunderingen aan te pakken. Die aanbeveling doet de werkgroep ‘funderingsproblematiek’. Minister Blok heeft de aanbeveling naar de Tweede Kamer gestuurd.

Huiseigenaren die herstel moeten plegen aan houten paalfunderingen, moeten daarvoor straks een speciale lening kunnen aangaan. Dit staat in het voorstel van de brede werkgroep. Het voorstel op hoofdlijnen gaat in op een gerichte aanpak van de financieringsproblematiek bij funderingsherstel.

Funderingsherstelopgave

Het idee is dat huiseigenaren een lening uit een revolverend fonds krijgen voor hun funderingsherstelopgave. Dat is belangrijk, omdat diverse huiseigenaren die herstel moeten en willen plegen, dat nu niet kunnen, omdat zij de benodigde financiering niet rondkrijgen. Meestal door een te gering inkomen en/of te lage waarde van de woning, in relatie tot de financieringseisen. Hierdoor stagneren al langere tijd (collectieve) herstelprojecten. Daardoor volgt verdere waardedaling en verval van woningen en buurten. Er wordt geschat dat in de komende vijf jaar 1.100-1.400 woningen met funderingsherstel te maken kunnen krijgen.

Herstel per bouwblok

Uitgangspunt voor de financiering is dat herstel van funderingen bij voorkeur per bouwblok gebeurt, waarbij de kwaliteit van onderzoek en herstel geborgd zijn. Het voorstel richt zich daarnaast ook op het zo veel mogelijk voorkomen van toekomstige gevallen. Verder wordt uitgegaan van een publiek-private invulling van het fonds en een actieve rol van betrokken gemeenten op het gebied van voorlichting, handhaving en regievoering.

In de werkgroep zijn vertegenwoordigd: Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de gemeenten Dordrecht, Rotterdam, Schiedam en Zaanstad, de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (verantwoordelijk voor NHG), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.