Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘Oude galerijflats veel meer controleren’

Galerijflats uit de jaren zestig zoals de Antillenflat in Leeuwarden, waarvan gisteren een stuk uit de bovenste galerij los kwam en de vier ondergelegen galerijen meenam, moeten veel meer gecontroleerd worden. Dat zegt Johan Galjaart van de Vereniging van Nederlandse Constructeurs.

“Het is verstandig de conditie van de draagconstructie van deze flats en soortgelijke type constructies uit die periode te onderzoeken. Het is een beangstigend idee dat een betonnen plaat, zo zonder enige aanleiding, zonder zichtbare waarschuwing naar beneden komt.  Ondanks dat de oorzaak nog niet duidelijk is, kan ik me niet voorstellen dat het iets anders is dan een bezwijkprobleem, dat de wapening het begeven heeft”, aldus Galjaart.

“In de jaren zestig was de betonkwaliteit minder, het was poreuser en de lagen minder dik. Van dit soort gebouwen zouden de kritische plaatsen, die sterke risico’s vormen voor de constructieve veiligheid, meer gecontroleerd worden.

In Nederland kijken we over het algemeen in het onderhoud van gebouwen vooral naar bijvoorbeeld schilderwerk, maar niet naar de constructie. Eigenlijk raar, dat doe je namelijk met een auto wel. Je laat hem jaarlijks nakijken op die plaatsen die het belangrijkst zijn voor de veiligheid, niet op de kwaliteit van de lak.”

Foto: @GraafTex via Twitpic

Bekijk de eerste beelden van de ravage na de instorting van de galerijen.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.