Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘Outstanding’ BREEAM-kantoor in Amsterdam

Het nieuwe kantoorgebouw The Edge aan de Amsterdamse Zuidas heeft de hoogste BREEAM-beoordeling ooit gehaald. Het 40.000 vierkante meter tellende gebouw kreeg met een score van 98,36 procent de beoordeling ‘outstanding’. Vorige titelhouder was de One Embankment Place in Londen.

Atrium op het noorden

Het kantoor is ontwikkeld door OVG Real Estate in nauwe samenwerking met hoofdhuurder Deloitte. De aannemer was G&S Bouw en Deerns was als installatiebureau bij het project betrokken. Het ontwerp komt van PLP Architecture. Ron Bakker, oprichter van het architectenbureau: “De vorm en oriëntatie van het gebouw waren de eerste stap naar het bereiken van uitzonderlijke duurzame prestaties van het kantoorgebouw. Grote vloerplaten en een op het noorden gelegen atrium zorgen ervoor dat daglicht de meerderheid van de werkplekken bereikt. Daarnaast zorgt de dragende structuur met kleine openingen voor thermische massa en schaduw op de zonovergoten zijden van het gebouw. Het atrium draagt met zijn vijftien verdiepingen bij aan een inspirerende werkomgeving die bijzonder operationeel, esthetisch en duurzaam is.”

Licht regelen met app

The Edge is het eerste gebouw dat gebruik maakt van het Philips Ethernet-powered LED connected lighting systeem. Dat biedt medewerkers de mogelijkheid om het klimaat en licht van hun individuele werkplek te reguleren door middel van een applicatie op hun smartphone. Dit bespaart niet alleen energiekosten, maar levert ook informatie op over hoe het gebouw wordt gebruikt om zo de efficiëntie te vergroten.

WKO en pv-panelen

In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam is het gebouw energieneutraal gemaakt. Om dit te kunnen realiseren, is de gehele zuidelijke voorgevel voorzien van zonnepanelen. Daarnaast is er een gebied van 4100 vierkante meter aan zonnepanelen geplaatst op de daken van beide onderwijsgebouwen. Een warmte-koudeopslag installatie met een dubbele open bron (elk circa 130 meter diep onder het gebouw) genereert thermale energie. In The Edge wordt regenwater verzameld en hergebruikt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.