Ga naar hoofdinhoud
Prefab, Van onze partners

Hybride bouwen in de praktijk

Hybride bouwen is het slim combineren van verschillende bouwmaterialen en -technieken met als doel de duurzame voordelen van elk materiaal optimaal te benutten. Voor VBI ligt de focus op het bereiken van een hogere bouwkwaliteit door het gebruik van zowel minder als duurzame materialen. Dat zorgt voor een aanzienlijke verlaging van CO₂-emissies.

Voordelen van Hybride Bouwen

Hybride bouwen opent deuren naar nieuwe mogelijkheden. Het gaat niet om een compromis, maar juist het optimaal benutten van de goede eigenschappen van verschillende materialen. De combinatie van steenachtige materialen en hout, samen met andere biobased producten, is niet alleen innovatief. Het is ook essentieel voor het creëren van duurzame en gezonde gebouwen.

Hybride bouwen zorgt voor flexibiliteit en efficiëntie in het bouwproces. Maar het meest significante voordeel van hybride bouwen is de lage milieu-impact. Want de meest duurzame keuze wordt bij hybride bouwen per bouwdeel gemaakt. Zo kan de kanaalplaat als duurzaam vloersysteem gecombineerd worden met lichtere materialen voor bijvoorbeeld de wanden of de gevels. De ideale mix verlaagt de CO₂-voetafdruk van een bouwproject enorm. Dat is essentieel in een tijd waarin duurzaamheid niet langer een optie is, maar een noodzaak.

Tegelijkertijd geeft hybride bouwen architecten en ontwikkelaars creatieve vrijheid. De combinatie van verschillende materialen biedt vele mogelijkheden voor innovatieve, flexibele en visueel aantrekkelijke gebouwen. Dit heeft niet alleen een positieve impact op de uitstraling van een gebouw, maar bevordert ook de functionaliteit en duurzaamheid ervan.

Hybride bouwen in de praktijk

Hybride bouwen is niet zomaar een trend; het is een ontwikkeling die het beste van verschillende materialen samen brengt. Bij VBI zien we dan ook dat het meer en meer toegepast wordt, zo ook bij basisschool De Verwondering in Monnickendam en Koning Willem 1 College in Den Bosch.

De opdracht voor de Verwondering was om een paviljoen-achtige gebouw te realiseren met het onderwijsconcept en duurzaamheid als leidende uitgangspunten voor het ontwerp. Het gebouw moet de nieuwsgierigheid prikkelen en verwondering stimuleren met een natuurlijke overgang tussen binnen en buiten. Er is uiteindelijk gekozen voor houtenskelet met een betonnen vloer. De natuurlijke uitstraling van het hout is optimaal gecombineerd met de voordelen van de duurzame kanaalplaatvloer, zoals een grote overspanning en beperking van geluidsoverdracht.

“De architect heeft de combinatie van beton en hout bedacht. Aan ons de taak om het te realiseren. We hebben hierbij de expertise van verschillende constructeurs gevraagd. Een constructeur met kennis van hout en een ander met kennis van beton. Dat is essentieel voor het succes; verschillende expertises samenbrengen,” aldus Frank van Baarsen, van Aannemersbedrijf J.M. Putter

Een ander voorbeeld is Het Koning Willem I College (KW1C) in ’s-Hertogenbosch, een duurzaam en inspirerend gebouw. Zeker voor de nieuwe generaties techniekstudenten die hier opgeleid worden. Het is een mooi voorbeeld van circulair materiaalgebruik, hoge flexibiliteit, aanpasbaar in de toekomst. Kortom, een gebouw om in te leren en een gebouw om van te leren.

“Bij het Koning Willem 1 College is de beste balans gezocht tussen duurzaamheid, flexibiliteit en betaalbaarheid. De houten kolommen en balken dragen en stabiliseren het gebouw. Het gebouw toont aan hoe het samenbrengen van kennis van de ontwerp- en bouwteampartners leidt tot slimme detaillering die de architectuur versterkt. De combinatie van kanaalplaatvloeren met het hout maakt – met beperkte CO2 uitstoot -grote vloeroverspanningen mogelijk. Tegelijkertijd zorgt het voor voldoende flexibiliteit, massa voor accumulerend vermogen en beperking van geluidsoverdracht tussen verdiepingen. Door vergaande engineering en prefabricage is de volledige houten draagconstructie inclusief vloeren in slechts 3 maanden gerealiseerd. Het KW1C is daardoor een toonbeeld hybride bouwen,” aldus Rob Doomen, adviseur constructie Pieters Bouwtechniek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.