Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Prijs voor renovatie Justus van Effencomplex

De restauratie van het Justus van Effencomplex, woongebouw in de Rotterdamse wijk Spangen, heeft de prestigieuze 2016 World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize gewonnen. De prijs is toegekend aan de restauratiearchitecten Molenaar & Co architecten, Hebly Theunissen architecten en Michael van Gessel landscapes, die dit monument van de volkshuisvesting in opdracht van Woonstad Rotterdam hebben gerenoveerd en gerestaureerd.

Eerste galerijbouw

Het Justus van Effencomplex is ontworpen door Michiel Brinkman en opgeleverd in 1922. Dit markante woongebouw is een opmerkelijk voorbeeld van vroeg modernisme en verwierf internationale bekendheid door zijn hovenstructuur en de destijds nooit eerder vertoonde opgetilde woonstraat, die moest bijdragen aan het gemeenschapsgevoel in het complex. Deze eerste galerijbouw maakte het Justus van Effencomplex een voorbeeld voor latere generaties architecten en stedenbouwers.

Herstellen en terugbrengen van het gebouw

Na een zorgvuldige voorbereiding is in opdracht van Woonstad Rotterdam tussen 2010 en 2012 de ingrijpende restauratie en vernieuwing uitgevoerd. Uitgangspunt daarbij was het herstellen en terugbrengen van het gebouw in zijn oorspronkelijke waarde en luister, gecombineerd met een rijke schakering van comfortabele, moderne woningen in het complex. Samen met de bovenstraat is het nieuw ingerichte binnenhof een krachtig samenbindend element van het Justus van Effencomplex. Op deze manier heeft het fijnzinnig gerestaureerde en gemoderniseerde complex niet alleen waarde in zichzelf, maar ook een zichtbaar effect op de wijk Spangen.

Sociale huisvesting

Volgens de jury van de 2016 World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize laat het Justus van Effencomplex zien dat sociale huisvesting meer kan zijn dan simpelweg het verstrekken van woonruimte. De jury roemt de architectonische betekenis, de bijdrage aan de toekomst van de wijk Spangen, en de uitmuntende manier waarop de restauratiearchitecten het complex nieuw leven hebben ingeblazen.

De tweejaarlijkse prijs wordt dit jaar uitgereikt op 5 december in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Na de overhandiging verzorgt het winnende architectenteam een lezing.

Fotografie: Bas Kooij

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.