Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Primeur waterstofketel op BouwBeurs

De eerste CV-ketel die volledig op waterstof kan draaien, wordt getoond op de BouwBeurs in Utrecht. Remeha toont daar het toestel dat gebruikt zal worden in de veldtesten.

Marius Valk, technisch trainer bij Remeha, onthult in zijn blog op installatie.nl de eerste beelden van het toestel.

De waterstofketel gaat vanaf maart draaien in een veldtest in Rotterdam. Remeha gaat voor de veldtesten op maat toestellen produceren. “We weten hoe we ze moeten produceren, maar ze komen nog niet in serie van de band”, zegt Marco Bijkerk, innovatiemanager van Remeha.

Waterstof en energietransitie

De toestelfabrikant, maar ook de ondertekenaars van het Klimaatakoord, zien een rol weggelegd voor waterstof in de energietransitie. Zo kan de techniek een toekomstige CV-ketelvervanger zijn voor woningen die niet in aanmerking komen voor warmtepompen of warmtenetten. In tegenstelling tot warmtepomptechniek staat de ontwikkeling van de waterstofketel nog in de kinderschoenen. Het ligt dus niet in de lijn der verwachting dat de markt op korte termijn over de toestellen kan gaan beschikken.

Presentatie

Marco Bijkerk geeft op woensdag 6 en vrijdag 8 februari tussen 15.00 en 16.00 uur een presentatie over de techniek. Dit vindt plaats in de Croesezaal van de Utrechtse Jaarbeurs.

Techniek

De waterstofketel is voor een groot deel hetzelfde als een conventionele HR-ketel. Enkel de de delen die met het waterstof in aanraking komen zijn volledig opnieuw ontworpen, waaronder de brander.

Meer waterstofketels

Remeha is niet de enige fabrikant die met de techniek bezig is. Ook Bekaert Heating werkt aan een waterstoftoestel dat in Rotterdam getest gaat worden. Ook bij Intergas en Bosch (Nefit) werkt men aan een toestel dat volledig op waterstof draait. Atag heeft een toestel waarbij waterstof kan worden bijgemengd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.