Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Reuse to Reduce: Architectuur als viering van het bestaande

Hoe verandert architectuur als planetaire grenzen het uitgangspunt worden van onze ontwerpen? Kan hergebruik van materialen juist benut worden om tot een nieuwe esthetiek te komen? En leidt zoiets als een CO2 budget voor de bouw tot een andere manier van het uitoefenen van ons vak? Dit zijn de vragen die PTSA zich de afgelopen jaren afvroegen en hebben geleid tot het boek Reuse to Reduce. Een boek over architecten als verzamelaars, bouwen als collagekunst en architectuur als een viering van het reeds bestaande.

In april presenteerden Popma ter Steege Architecten (PTSA) en Jap Sam Books Reuse to Reduce Architec­ture with a Carbon Budget, The Case of BioPartner 5 in het Nieuwe Instituut in Rotterdam. In lijn met het boek hield PTSA een pleidooi om de circulaire transitie te omarmen als een kans voor een meer betekenis­volle architectuur. Een hybride architectuur waarin hergebruik van materialen het startpunt vormt.

Pleidooi voor CO2-budget

Naast de beschouwingen van de architecten reflecteert architectuurcriticus Aaron Betsky op de werkwijze van PTSA in relatie tot de bredere architectuurpraktijk. Het boek kan tevens gelezen worden als een plei­dooi voor het toepassen van een CO2-budget voor gebouwen, om die passend te krijgen bij de afspraken van het Parijse Klimaatakkoord. Mantijn van Leeuwen, directeur van het Nederlands Instituut voor Bouwe­cologie (Nibe), levert hiervoor uitleg en inzicht over deze wijze van werken.

Reuse to Reduce is vanaf nu via elke boekhandel te verkrijgen en op voorraad bij bijvoorbeeld Nai Book­sellers in Rotterdam en Architectura & Natura in Amsterdam. Ook is het rechtstreeks te bestellen via uitgever Jap Sam Books.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.