Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Speciale gevelelementen voor woontorens

De gevel van de woontorens Boston & Seattle op de Wilhelminapier in Rotterdam wordt opgebouwd uit speciaal samengestelde prefab sandwich-elementen, die de vloeren van de constructie dragen. J.P. van Eesteren is momenteel bezig met de plaatsing van de gevels.

Boston & Seattle worden gebouwd in opdracht van VOF Pier III, een samenwerkingsverband van BPD Ontwikkeling en Synchroon Ontwikkelaars. Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 4 juni is het project geopend van 10:00 tot 16:00 uur.

Sandwich gevelelementen

Het ontwerp van de gevel bestaat uit grove bakstenen in dikformaat in staand en liggend tegelverband. Complex metselwerk, dat een lange tijd en hoge mate van vakmanschap vergt als het ter plaatse wordt uitgevoerd. Daarom heeft J.P. van Eesteren ervoor gekozen om de bakstenen te verwerken in speciaal voor dit project ontwikkelde prefab gevelelementen, die op een locatie van Westo Prefab Betonsystemen in Duitsland worden geproduceerd. De uitgangspunten en detaillering van de gevelelementen zijn in nauw overleg afgestemd met opdrachtgever VOF Pier III en de leveranciers van de verschillende onderdelen van de gevel.

Betonfabriek in Duitsland

In de betonfabriek worden de dikformaat bakstenen in een houten mal geplaatst met een uitsparing voor de kozijnen. Vervolgens wordt er een wapeningsnet over de bakstenen heen gelegd waarna de mal gevuld wordt met een laag beton van tien centimeter. Na het plaatsen van een isolatielaag worden de stelkozijnen gemonteerd. Daaroverheen komt een zwaar constructief wapeningsnet dat opnieuw verdwijnt onder een laag beton.

720 gevelelementen

Na een droogtijd van een week wordt het metselwerk van de elementen gevoegd. Het gevelelement wordt uiteindelijk zo’n zestig centimeter dik en meet circa zeven bij drie meter. Per week worden er veertig tot vijftig gevelelementen geproduceerd. In totaal zijn er voor beide woontorens circa 720 elementen nodig. Eerder gebruikte J.P. van Eesteren dragende prefab sandwich gevelelementen bij de bouw van Gebouw T van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Onlangs legde J.P. van Eesteren de laatste hand aan de tweelaagse ondergrondse parkeergarage aan de Otto Reuchlinweg onder Boston & Seattle. De parkeergarage biedt plaats aan ruim 200 voertuigen en wordt geëxploiteerd door Q-Park.

Lees hier meer over de bouw van de woontorens Boston & Seattle

Foto’s: David Rozemeyer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.