Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Staal brandveilig volgens Eurocode

Het ROC Technovium in Nijmegen heeft een forse staalconstructie die in het zicht is gebleven. De brandveiligheid hiervan is gegarandeerd zonder dat dure brandwerende verf nodig was. Peutz en Corsmit wisten dat aan te tonen met berekeningen volgens de nieuwe Eurocode. Dat scheelde meer dan 100.000 euro op de bouwkosten.

Het Technovium , ontworpen door AGS Architecten & Planners heeft een tweelaagse stalen bovenbouw, die als een stealth boven op de betonnen onderbouw geplaatst is. De bovenbouw kraagt aan alle zijden uit en heeft daarom een forse staalconstructie, die in het zicht is gebleven.

Omdat deze constructie deel uitmaakt van de hoofddraagconstructie (90 minuten brandwerend tegen bezwijken) zouden de in het zicht blijvende delen brandwerend moeten worden geschilderd. Daarvoor stond een bedrag van meer dan 100.000 euro. Maar ook in de exploitatie blijft dit een rol spelen doordat de brandwerende verf regelmatig moet worden geïnspecteerd en waar nodig gerepareerd om de geldigheid van het certificaat te behouden.

Gaandeweg het voorbereidingstraject deden de Eurocodes hun intrede. Die bieden naast de zogenaamde standaard brand ook genormeerde berekeningen voor een natuurlijk brandconcept op basis van gebouwgebonden paramaters. Daarmee is zonder meer gelijkwaardigheid aan het Bouwbesluit aan te tonen.

Bij het Technovium was het wel duidelijk dat hier winst te behalen was. De staalconstructie bestaat uit forse profielen. De ruimtes onder de secundaire spanten van de staalconstructie zijn vrij hoog. En omdat de brandcompartimenten groter zijn dan 1.000 m2 was al een sprinklerinstallatie gepland. Ook is er veel glas in de gevel, dat er bij brand uitvalt, waardoor de temperatuur minder hoog oploopt.

Meer over de brandveiligheid van het Technovium is te lezen in Bouwwereld 3 van 18 maart 2011.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.