Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Testresultaten Active House bekend


Velux heeft testresultaten van het zogenoemde Active House bekendgemaakt. Een familie heeft een jaar lang in dit ‘huis van de toekomst’ in Aarhus (Denemarken) gewoond, om te ervaren hoe het functioneert. Uit doorberekeningen van ingenieursbureau DGMR naar de Nederlandse regelgeving blijkt dat het huis een epc-waarde heeft van 0,19.

Daarbij zijn een aantal systemen nog niet meegenomen in de berekening, omdat dat met de huidige epc-methodiek niet kan. Het gaat hier om sensorgestuurde systemen die zonwering en ventilatie zo optimaal mogelijk regelen en een hybride ventilatiesysteem. Zouden deze worden meegerekend, dan verwachten DGMR en Velux uit te komen op een epc van 0,04.

Ervaringen
Het leven van de familie in het huis is gevolgd door antropologen en ingenieurs, om nieuwe inzichten te verschaffen over rendabele combinaties tussen kwalitatief hoogwaardige bouwproducten, nieuwe technologieën en behoeften van gezinnen in de dagelijkse praktijk.
Een uitkomst is onder meer dat natuurlijke ventilatie als prettiger wordt ervaren dan mechanische ventilatie. Ook blijkt het voor het energiegebruik belangrijk om in te spelen op verwachtingen van bewoners, in verband met de afstelling van verschillende verwarmingssystemen. Lees hier meer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.