Onderzoekers van de Universiteit Twente brengen momenteel de luchtdichtheid van Nederlandse woningen in kaart. Dat doen ze met meer dan honderd rapporten van blowerdoortests. Met de verzamelde informatie wil de universiteit gemeenten en bouwpartijen aanbevelingen doen op het gebied van luchtdichtheid.
‘Nog geen totaalplaatje’
Bram Entrop, universitair docent Duurzaam Bouwen aan de Universiteit Twente, houdt zich bezig met de dataverzameling. “Waarom we dat doen? Sinds 1995 stellen we eisen aan de energieprestatie van woningen. Er zijn inmiddels meerdere bedrijven die de luchtdichtheid van gebouwen daadwerkelijk controleren en dus metingen uitvoeren. Individuele rapportages van opdrachtgevers geven echter nog geen totaalplaatje van Nederland. Woningen moeten aan een zogenaamde ‘energieprestatiecoëfficiënt’ voldoen, maar niemand lijkt op dit moment een overkoepelende check uit te voeren of daarin de vereiste of gewenste luchtdichtheid wordt bereikt. In de praktijk zijn er nog diverse lekken in woningen. De ventilatie moet uiteraard goed zijn, maar buiten het ventilatiesysteem wil je eigenlijk de woning zo dicht mogelijk hebben, zodat er geen comfortklachten ontstaan of onnodig energieverlies optreedt.”
Inzicht
Entrop wil de verzamelde data vooral inzichtelijk maken. Het is niet zijn bedoeling met een beschuldigend vingertje naar een specifieke aannemer of bouwfysisch adviesbureau te wijzen, hij wil juist algemene kenmerken en veel voorkomende aandachtspunten uitlichten. Entrop en zijn collega’s voerden zelf ook blowerdoortests uit. Met de data die ze nu verzamelen willen ze deze tests aanpassen zodat ze gedetailleerder en betrouwbaarder worden. Meer informatie: www.utwente.nl/luchtdichtheid
In de video hieronder is te zien hoe Entrop en zijn team een blowerdoortest uitvoeren in een woning.