Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Utrecht akkoord met voorlopig ontwerp

Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht is akkoord gegaan met het voorlopige ontwerp voor
het Stadskantoor Utrecht. Het nieuwe stadskantoor voor de gemeente Utrecht wordt ontworpen door Dirk Jan Postel van Kraaijvanger • Urbis met Christian Müller.

Het nieuwe stadskantoor voor de gemeente Utrecht komt te liggen op een veelbelovende, maar uiterst complexe locatie, namelijk aansluitend op de nieuwe OV-terminal van Utrecht Centraal. Het stadskantoor zal 65.000 vierkante meter beslaan, met een open publiekshal over meerdere niveaus van ongeveer 5.500 vierkante meter. Het ontwerp bestaat uit een stapeling van meerdere gebouwtypen, waardoor elke verdieping verschillend is. Zo wordt de schaal beheerst en heeft iedere vloer steeds wisselende functionele mogelijkheden en daglicht.

Gemeentelijke loketten
Het Stadskantoor Utrecht biedt onderdak aan elf gemeentelijke diensten en aan de leden van het college. Bijna alle gemeentelijke loketten komen in de centrale hal. Bewoners kunnen zo op een centraal punt hun rijbewijs of paspoort verlengen, een bouwvergunning of subsidie aanvragen, maar ook bijvoorbeeld vaccinaties halen.

Wethouder Harm Janssen: “Ik vind het een prachtig herkenbaar gebouw dat goed past in de omgeving. Op een centrale plek in het centrum die goed bereikbaar is. Omdat bijna alle gemeentelijke loketten hier samenkomen, kunnen mensen uit de stad straks nog beter geholpen worden.”

Enorme uitdaging
In de nu volgende fase werken Dirk Jan Postel en Christian Müller hun ontwerp uit tot een definitief ontwerp. Dirk Jan Postel: “Voor ons is dit een enorme uitdaging: een groot complex toch transparant en herkenbaar maken; een combinatie vinden van bijzondere architectuur, een hoog comfort en een goede sfeer.” De start van de bouw voor het nieuwe stadskantoor is naar verwachting medio 2009, de oplevering eind 2011.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.