Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Van lege kantoren naar woningen

De provincie Utrecht heeft een bijeenkomst gehouden over structurele leegstand van kantoorgebouwen in de provincie en de mogelijke transformatie daarvan naar woningen. Het voorkomen van leegstand betekent voorkomen van problemen.

Gedeputeerde De Jong concludeerde dat er een goede voedingsbodem voor transformatie en herontwikkeling is. De Jong: “Te veel kantoren staan leeg terwijl de woningnood, ondanks de crisis, nog altijd hoog is. Gemeenten en marktpartijen beseffen dat we anders bouwen voor leegstand. Daar zit niemand op te wachten.”

Toolkit transformatie
Op voorstel van de provincie wordt nu een taskforce kantoortransformatie opgericht. De provincie wil VROM, gemeenten en marktpartijen uitnodigen deel te nemen. Concreet wil de provincie twee tot vijf concrete projecten als pilot uitvoeren.

Op basis van de ervaringen wordt een toolkit voor gemeenten en marktpartijen opgesteld. De resultaten van de pilotprojecten en de toolkit worden voor het einde van dit jaar gepresenteerd op een nieuwe bijeenkomst.

Meer informatie over herbestemming en voorbeelden daarvan is te vinden in het gelijknamige infoblad en zie ook het infoblad Functiemenging en -scheiding. Een voorbeeld van herbestemming is het project Puntegale in Rotterdam, een voormalig kantoorgebouw dat is getransformeerd in een woon-werkgebouw.

Bron: SenterNovem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.