Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Waarom moet asbest beslist verwijderd worden? 

Asbest verwijst naar een groep natuurlijk voorkomende minerale vezels die in gesteente worden aangetroffen. Het werd decennialang gebruikt als bouwmateriaal in woningen en andere gebouwen. Asbest is meestal wit en de gematteerde vezels kunnen kruimelig zijn als het niet gebonden of aangetast is. Het wordt inmiddels niet langer commercieel gebruikt, maar het kan nog steeds voorkomen in veel oudere huizen en gebouwen. Mogelijk vind je asbest rond oudere warmwaterleidingen en waterkokers, of wordt het gebruikt om delen van verwarmingsleidingen aan elkaar te plakken. Je kunt ook asbest aantreffen in cement, vloeren en plafondmaterialen. Bovendien wordt het vaak voor daken gebruikt. Asbest dak verwijderen kan dan ook nodig zijn, met name vanwege de gezondheidsproblemen die dit materiaal kan veroorzaken. 

Welke gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door asbest? 

Asbest vormt meestal zeer weinig risico voor je gezondheid. Het is alleen een risico als je asbestvezels inademt die vrijkomen in de lucht. Wanneer je grote hoeveelheden asbestvezels inademt, kunnen ze vast komen te zitten in je longen en daar blijven. Dit kan littekens en ontstekingen veroorzaken. Regelmatige of langdurige blootstelling aan hoge niveaus van asbest in de lucht kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan je risico op het krijgen van verschillende ziekten verhogen, zoals:

  • Asbestose (littekens in de longen)
  • Longkanker
  • Mesothelioom (een zeldzame vorm van kanker van het slijmvlies van de lichaamsholte)

Veel factoren beïnvloeden de invloed van blootstelling aan asbest op je gezondheid. Risicofactoren zijn onder meer:

  • Je gezondheidsgeschiedenis, bijvoorbeeld als je rookt of reeds bestaande longziekten heeft
  • Hoeveel asbest was er in de lucht
  • Hoe lang je blootstelling duurde
  • Hoe vaak je bent blootgesteld
  • Het type, de grootte en de vorm van asbestvezels waaraan je bent blootgesteld

Rokers en mensen met reeds bestaande longziekten hebben dus een groter risico op het ontwikkelen van asbestgerelateerde ziekten als ze worden blootgesteld. Ziekten door blootstelling aan asbest hebben bovendien vele jaren nodig om zich te ontwikkelen. Gemiddeld kan het 15 tot 30 jaar duren voordat ziekten zich na blootstelling ontwikkelen. 

Wie loopt risico op blootstelling aan asbest?

Je loopt alleen risico op blootstelling aan asbest als je vezels inademt die vrijkomen in de lucht. Als de woning voor 1990 is gebouwd, heb je een grotere kans om asbest in het huis te hebben. Het kan in de isolatie zitten die rond de ovenkanalen of pijpen is gewikkeld, maar ook in de vloertegels en andere gebieden. Als je als bouwexpert in zo’n woning werkt, kun je dus te maken krijgen met asbest. Dit vormt alleen een potentieel gezondheidsrisico als het wordt verstoord, rafelt of afbrokkelt en als er vezels in de lucht vrijkomen. Asbestvezels die zijn ingesloten achter muren, geïsoleerd op zolders, stevig gebonden in een intact product of uit de buurt van de binnenomgeving van een huis of gebouw worden gehouden, vormen weinig risico. Tests tonen aan dat het verwijderen van asbest uit oudere gebouwen het risico op blootstelling en het aantal asbestvezels in de lucht zelfs kan verhogen als de juiste voorzorgsmaatregelen niet worden gevolgd. Regel daarom een expert voor de verwijdering van asbest uit het gebouw waarin je moet werken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.