Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

347 studenten in voormalig klooster

Het voormalige klooster Mariënbosch in Nijmegen wordt door bouwbedrijven Nico de Bont en Hazenberg gerenoveerd en uitgebreid als huisvesting voor 347 studenten. Het project wordt CO2-neutraal uitgevoerd en krijgt een lage EPC-waarde. De gevel van zowel de nieuwbouw als de oudbouw wordt geïsoleerd met een Rc-waarde van 4,0. In combinatie met de gunstige ligging en de duurzame aanpak van het gebouw wordt zo een energielabel A bereikt.

Carré

Om de nieuwbouw mogelijk te maken, werd het naastgelegen oude schoolgebouw gesloopt. De nieuwbouw bestaat uit drie vleugels waarvan er één aansluit op de oudbouw. Vanaf daar hebben de vleugels een lengte van 50, 70 en 25 meter, waarbij de lange zijde evenwijdig loopt aan de voorzijde van de oudbouw. Het resultaat is een carrévormig ontwerp dat overeenkomt met het ontwerp van het voormalige klooster.

Vijf bouwlagen

De nieuwbouw krijgt vijf bouwlagen inclusief kelder en is opgebouwd uit betonnen woningscheidende wanden en breedplaatvloeren. Om de woningscheidende wanden zo efficiënt mogelijk te realiseren, ontwikkelde NOE-Bekistingtechniek samen met Materieel Dienst Bergambacht (MDB) van TBI een bekistingoplossing.

Bekisting

Voor de realisatie van de nieuwbouw leverde NOE-Bekistingtechniek onder meer de NOEtop paneelbekisting. Voor de gekozen bekistingoplossing was de routing van het bouw- en bekistingproces bepalend. Startpunt voor de nieuwbouw is de aansluiting op het bestaande klooster. Van daaruit volgde het bouwproces de kenmerkende carrévorm. Voor het in het werk storten van de gevels, tussenwanden, eindwanden en liftschacht is gebruik gemaakt van de NOEtop 70 en NOEtop wandbekistingspanelen. Deze grootwandsystemen zijn flexibel door de mogelijkheid om standaardwanden snel aan- en op te lengen. De panelen kenmerken zich door een geïntegreerde gording en hebben een opneembare bekistingdruk van 88 kN/m². De aansluiting van de bekistingpaneelmaten op de breedte en hoogte van de wanden is hierdoor eenvoudig te realiseren. Toegepast zijn onder meer panelen van 1325 x 1325 mm, 2650 x 1325 mm en 5300 x 2650 mm.

Randbeveiliging

NOE-Bekistingtechniek leverde voor de eindwanden ook de randbeveiliging. Hierdoor konden de vloeren veilig en direct na het storten van de gevels en woningscheidende wanden worden gestort. Breedplaten doen hierbij dienst als ondersteuning. De NOE randbeveiligingen zijn samengesteld uit elementen die worden voorgemonteerd tot grote, met de kraan verplaatsbare eenheden. Deze oplossing voorkomt ingewikkelde constructies en versnelt daarmee het bouwproces.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.