Ga naar hoofdinhoud
Bouwmaterialen

3D geprinte architectonische wol

Veel ontwerpers zijn uiterst creatief als het gaat over materiaalinnovaties of het op een nieuwe manier gebruiken van bestaande materialen. Ontwerper Christien Meindertsma dook in de wereld van schapenwol en ontwikkelde een industriële techniek om 3d te bouwen met het materiaal. Zo veranderde ze wolafval in een waardevolle grondstof voor toepassingen in de architectuur, design en mode.

Christien Meindertsma wist dat het 3D-printen van wolafval nog niet bestond, maar ze zag wel potentie. In het verleden zijn er onderzoeken gedaan door wetenschappers om met textiel te printen, weet ze, maar die initiatieven gingen louter uit van de techniek en niet van de eigenschappen van wol. Meindertsma knoopte de twee aan elkaar en bedacht twee machines: de ene machine print een stevige blok wol waar je producten uit kunt snijden, de andere print meer vrije vormen met een lont van wol. FLOCKS noemde ze deze nieuwe industriële techniek die het mogelijk maakt om met wol 3D te bouwen. Ze werkte samen met technische partner TFT Tools for Technology, de in Brabant gevestigde fabrikant van gereedschappen, robots en matrijzen. “Ze hadden nog nooit met dit materiaal geprint, maar ze zijn er met veel plezier en liefde in gedoken”, zegt Meindertsma.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.