Ga naar hoofdinhoud
Mijn Eerste

Het eerste houten huis van Studio Schotanus

Het eerste gebouw, een bijzondere opdracht of een speciale techniek. Deze rubriek belicht projecten en ambities van jonge architecten. Ditmaal het houten huis van Studio Schotanus.

Het Haagse stadsdeel Kijkduin heeft er sinds 2020 een nieuwe buurt bij met met 50 zelfbouwkavels. Tussen de bakstenen huizen, de klassieke villa’s en minimalisme in beton valt het houten hoekhuis van architect Judith Schotanus meteen op. De gevel is bekleed met Accoya hout uit Nieuw-Zeeland. Niet de meest goedkope of duurzame optie, weet ook architect Judith Schotanus. “Maar de kwaliteit is ongeëvenaard. Het gaat twee keer zo lang mee als goedkopere alternatieven. En het verkleurt in een prachtig grijstint.” Schotanus ontwierp het huis voor zichzelf; zij woont er met haar man en twee kinderen.

De constructie is gemaakt van cross laminated timber (CLT) . Het gehele huis is als één groot bouwpakket afgeleverd op de bouwkavel. Achter de buitengevel zit een regulerend dampwerend folie en een prefab gevelisolatie met SlimFort. “Daardoor zijn de wanden relatief smal, wat prettig is vanwege het kleine perceel. Elke centimeter telt.” Het huis was genomineerd voor de Houtbouwprijs 2022 maar viel net buiten de prijzen.

https://www.youtube.com/watch?v=IdsWGHI1vxM

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.