Ga naar hoofdinhoud
Vakprijzen

Inschrijving Abe Bonnema Architectuurprijs 2021 geopend

De inschrijving voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2021 is geopend. Deelname is mogelijk tot 21 juni 2021. De winnaar ontvangt een oorkonde en een geldbedrag van 50.000 euro. De bekendmaking van de winnaar en de prijsuitreiking vindt plaats op 10 december 2021 in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Deelname staat open voor architecten die zijn ingeschreven in het Architectenregister. De Abe Bonnema Architectuurprijs 2021 is bestemd voor de architect van het door de jury aangewezen beste gebouw dat in de afgelopen twee jaar (2019/2020) in Nederland is opgeleverd. Inschrijven kan hier.

Jury

De jury selecteert uit de inzendingen minimaal drie en maximaal vijf genomineerden. De jury staat onder voorzitterschap van Josja van der Veer. Overige juryleden zijn Petra Brouwer, Ninke Happel, Kees Kaan, Jan Nauta en Hedwig Saam.

Jaarthema is impact

Het jaarthema ‘impact’ is ontleend aan een uitspraak van Bas Heijne tijdens de Abe Bonnema Lezing in 2019: “We moeten ons meer bewust zijn van de impact die we hebben op onze omgeving. Op hoe onze inbreng, onze ontwerpen, onze gebouwen de wereld waarin we leven beïnvloeden en veranderen”. Bij de beoordeling van de inzendingen voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2021 zal de jury naast de criteria uit het reglement bijzondere aandacht besteden aan dit aspect. Deelnemers worden uitgedaagd om te illustreren op welke wijze hun ontwerp reageert op de context en welke impact dit heeft.

Friese architect Abe Bonnema

De Abe Bonnema Prijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting en wordt voor de negende keer uitgeschreven. Doel van de prijs is het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via deze architectuurprijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden.

Winnaars vorige editie

In de even jaren wordt de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten uitgereikt. In 2020 ontving Ard Hoksbergen de prijs voor bassischool Veerkracht in Amsterdam. In de oneven jaren wordt de Abe Bonnema Architectuurprijs uitgereikt. In 2019 ging de prijs naar Happel Cornelisse Verhoeven voor de restauratie en uitbreiding van Museum de Lakenhal in Leiden.

Fotografie: Happel Cornelisse Verhoeven

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.