Ga naar hoofdinhoud

Het gebruiksdak: van inspiratie tot realisatie

Terugkijken

Ongebruikte platte daken zijn een doorn in het oog van architecten en dakenexperts. Dat moet anders, vinden zij. De rode draad in het webinar ‘Het gebruiksdak: van inspiratie tot realisatie’ is dan ook: benut het platte dak en doe het goed. Gastspreker in de live-uitzending – verzorgd door TotaalDakConcept en Eisma Bouwwebinar – is Arjen Ketting van het wereldvermaarde architectenbureau MVRDV. Het webinar is te zien op maandag 20 juni om 12.30 uur. Kijkers maken kans op een exemplaar van de Dakencatalogus.

Steden verdichten, terwijl de behoefte aan (groene) buitenruimte groeit. Toch tellen Nederlandse binnensteden vele vierkante kilometers aan ongebruikte buitenruimte die nogal eens over het hoofd wordt gezien: platte daken. Juist platte daken kunnen voorzien in die gewenste en noodzakelijke behoefte aan ruimte voor parkeren, sporten, spelen en recreëren.

Het rode dak

Een gebruiksdak creëren vergt echter een doordacht ontwerp en voorbereiding. Namens architectenbureau MVRDV neemt gastpreker architect Arjen Ketting de webinarkijker hier in mee. Hij belicht de mogelijkheden, functies en technische vereisten van het gebruiksdak, ook wel het rode dak. Dit doet hij aan de hand van inspirerende voorbeelden van prestigieuze projecten met gebruiksdaken uit het portfolio van MVRDV.

Deze gebruiksdaken zouden niet bestaan als er niet al in een vroeg stadium was nagedacht over het gebruiksdoel ervan. Elk doel stelt immers andere eisen aan de dakconstructie. Voor verdere verdieping van de technische aspecten schuift een panel van experts aan vanuit Zoontjens, BMI/Icopal en Foamglas. Onder gespreksleiding van presentator Esther Wienese, bekend als de DakenDiva, gaan zij in op de opbouw, waterdichting en isolatie van het gebruiksdak.

Een tweede panel van specialisten van AGS Products, Eurofast en Roval Aluminium brengt tot slot de afwerking van een gebruiksdak onder de aandacht. Want zonder hemelwaterafvoeren, dakrandafwerking, muurkappen en goede bevestigingsmiddelen is een gebruiksdak incompleet.

Aanmelden

Initiatiefnemer van dit webinar, TotaalDakConcept, streeft ernaar om door middel van samenwerking met relevante partijen uit de bouwkolom kwalitatief hoogwaardige en innovatieve dakconstructies te bieden. Aanmelden voor dit gratis webinar op 20 juni, van 12.30 tot 13.30 uur, kan via deze link.

Gastspreker Arjen Ketting is architect en Senior Associate bij MVRDV. Als onder andere Klimaatexpert leidt hij het Klimaatteam. “Ik wil leven in een duurzame samenleving. Als we durven en de uitdaging aangaan, hebben we de capaciteiten en technische mogelijkheden om duurzame gebouwen te creëren die bijdragen aan onze planeet, in plaats van schade toebrengen.” Ketting heeft bijgedragen aan diverse spraakmakende projecten in de portefeuille van zijn werkgever, zoals Buitenplaats Koningsweg en het Depot Boijmans Van Beuningen (Publiek gebouw van het Jaar 2021 en genomineerd voor Beste Gebouw van 2022).  Momenteel adviseert hij in zijn rol als klimaatexpert bij nationale en internationale projecten.

DakenDiva Esther Wienese treedt tijdens dit webinar op als gespreksleider. Wienese schreef Het Rotterdamse Dakenboek en werd in 2018 genomineerd als Dakenvrouw van het Jaar. Met als missie ‘Elk dak een oase’ maakt zij dakeigenaren, beleidsmakers en dakmakers bewust van de kansen voor daken en inspireert zij hen om van daken oases te maken. Oases voor rust, gezelligheid, ontmoeten, wonen, genieten, eten, spelen, werken en meer. “Want als we samen van elk dak een oase maken, is dat goed voor ons eigen levensgeluk, goed voor steden en goed voor onze planeet.”