Ga naar hoofdinhoud

Buitenom

Leidingen buitenom leggen is natuurlijk veel gemakkelijker, sneller en goedkoper dan infrezen. Jammer alleen dat er waarschijnlijk niemand zal kijken naar het effect op de isolatie en de convectie die ontstaat tussen isolatie en binnenblad.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

13 reacties op “Buitenom

 • Wim C.

  Goed idee om de leidingen over de buitenmuur te laten lopen. Vooral interessant bij renovaties. Waar wil je anders de WTW leidingen kwijt?? De buitengevel van mijn woning wordt geisoleerd met 18 cm “zwarte” EPS platen (wil geen merk noemen). De spouw is al gevuld dus in totaal kom ik dan op een R waarde van tegen de 7. waar de dikste leidingen liggen haal ik nog altijd een R van 5, dus….

 • Mozes

  Iedereen neemt maar aan dat die isolatie bij de 1e bouwlaag gebruikt gaat worden. Misschien wordt er alleen een luchtspouw toegepast.

  Aannames, aannames, aannames…

 • Sjors

  Dit behoeft toch geen discussie. Directie (als die er is) doe je werk en spreek de E-installateur aan op het feit dat leidingwerk buitenom niet gewenst is vanwege de mogelijke problemen die kunnen ontstaan. Rommel dus niet verder en los het op nu het in deze fase van de bouw nog relatief eenvoudig kan.

 • Leon

  @rb
  Het lijkt je sterk, dat kan. Ik sluit het echter ook niet uit. Dus is het een bouwfout? Nee, feitelijk (nog) niet. Maar het heeft wel potentie. Daarbij: het is vandaag de dag volgens mij toch wel bekend dat netjes verwerken van de isolatieplaten cruciaal is om de Rc-waarde te halen, dergelijk leidingwerk helpt dan niet echt (om het maar voorzichtig uit te drukken).

 • rb

  @leon, zoals JP ook aangeeft krijg je pas een valse spouw met convectie als er van boven tot onder een open geheel is. Lijkt me sterk dat dat hier het geval zal zijn.

 • JP

  En van freezen wordt je ook niet blij met de huidige eisen wat betreft bouwstof!

 • JP

  Als er open verbindingen van onder naar boven ontstaan met verbindingen naar binnen of buitenlucht: ja dan zou er convectie kunnen ontstaan. Bij beperkte hoogte en geen open verbindingen met de buitenlucht en bij beperkte breedte ontstaat er een extra laag stilstaande lucht die isolerend werkt. In ramen met dubbel glas heb ik nog nooit iemand gehoord over de convectie in het glas!

  Kortom, volgens mij bij goede verdere uitvoering kan deze oplossing best en is deze niet perse fout.

 • Leon

  @rb
  Zacht en flexibel? In zekere zin wel ja. Maar niet dusdanig dat die leidingen er naadloos in verdwijnen, dus ga je een valse spouw krijgen tussen isolatie en binnenblad. En dat is net wat je niet wilt.

 • rb

  Ik zie de pakken rockwool (zachte flexibele isolatie) staan, dus het zal wel mee vallen.

 • muder

  Helder! Zie direct wat er fout is!

 • Sjors

  Ik geloof het achter mekaar.

 • Jan

  De megapixels waren op?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *