Ook dit is een gevolg van de verduurzaming. Een buitenunit van een luchtwarmtepomp. Pontificaal op de zijgevel. Zou er ook door de ontwerper over nagedacht zijn?
Ook dit is een gevolg van de verduurzaming. Een buitenunit van een luchtwarmtepomp. Pontificaal op de zijgevel. Zou er ook door de ontwerper over nagedacht zijn?
Deze zou je op 2 manieren kunnen bekijken:
Het is absoluut niet fraai om deze unit in het zicht te zetten en daar zou het ontwerpteam van de fabrikant ook wat aan kunnen doen. Als de bewoner zich er niet aan stoort en geen geluidsoverlast voor buren veroorzaakt valt er weinig van te zeggen, hoe lelijk het ook is. Als je zo’n unit gaat verstoppen verliest het zijn werking.
Van de andere kant ben je ook niet verplicht om deze unit of dit systeem te kiezen. Een grondgebonden (bronnen) warmtepomp heeft dit niet en heeft ook meer rendement. Helaas is dit vaak de duurdere optie, dus het zou een financiële overweging kunnen zijn.
Dit lijkt mij overduidelijk een latere toevoeging, niet vanuit het oorspronkelijke ontwerp. Deze gevelwijziging zou strikt genomen vergunningplichtig zijn en Welstand gaat daar niet zo 1-2-3 mee akkoord. Maar ja, als het niet wordt aangevraagd hoeft Welstand er ook niet over te oordelen. En als de gemeente niet gaat handhaven maakt verder niemand zicht hier druk over……
Installaties worden vrijwel nooit door ontwerpenden integraal meegenomen in het ontwerp. Vanuit mijn jarenlange praktijk als architect heb ik niet anders meegemaakt dan dat er altijd weerstand is tegen deze integrale aanpak.
Ik noem installaties die op deze manier worden toegevoegd dan ook: zwerfinstallaties, de gebouwde omgeving zit er vol mee.
Van te voren met installatie adviseurs of ontwerpende installateurs nadenken wat er nodig is installatietechnisch gezien en dit meenemen in de massa opbouw is de manier om dit beeld te voorkomen.
Het is niet mooi inderdaad, maar als je hem ver weg zet zit je met warmteverlies en erg hoge kosten, achter het huis zit je met lawaai. Wellicht iets opnemen om hem aan het zich te onttrekken. De fabrikanten van deze apparaten zouden daar eens over na moeten denken, nu is de klant weer de dupe.
Lelijk of niet, géén paniek, dit is pas het begin van een afzichtelijke metamorfose van onze gebouwde omgeving. Deze ronkende, lelijke apparaten “sieren” straks de gevels van onze woningen. Met dank aan de club die per onmiddellijk de Groningse gaskraan dichtdraait zonder zicht op goed doorontwikkelde vervangende voorzieningen. Ik ben geen helderziende maar kan met het grootste gemak een nieuwe vuilnisbelt voorspellen: apparaten zoals op deze foto die uiteraard snel afschrijven in het belang van de fabrikanten. Duurzaam? Onze regering is met de afgekondigde maatregelen mondiaal weer het beste jongetje/meisje van de klas over de rug van …… , natuurlijk, de gewone belastingbetaler. Hopelijk komt men tot inzicht en wordt er “gas teruggenomen”?!?
wauw, wat een bouwfout… not.
waar hij ook geplaatst was, de inzender had het sowieso een bouwfout gevonden.