Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Dakgoot te kort

De dakgoot was kennelijk te kort. En dan? Gewoon monteren en de laatste twee rijen pannen maar laten afstromen op straat. Zou er ooit nog iets aan gedaan worden?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

14 reacties op “Dakgoot te kort

 • Zie het al. Het huis is te lang.

 • TheoR

  Beste Wim, je betoog is duidelijk. Toch is een aantal van de in deze rubriek gepubliceerde “bouwfouten” van een dergelijk banaal gehalte dat ik al meermaals heb gepleit voor een rubriek: “OOK OM TE LACHEN” (“Kan niet waar zijn” zou ook passen maar dat is al bij de TV gebruikt). Lering en vermaak moet toch maar gescheiden blijven.

 • Wim Swinkels

  @Andreas Firewolf: Door in je reactie het tenzij toe te voegen impliceer je al dat een dakgoot niet noodzakelijk is.

  Dat er talloze praktische redenen zijn te bedenken voor het gebruik van een dakgoot maakt het, al dan niet gedeeltelijk, ontbreken van een dakgoot nog niet tot een bouwfout. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat bij het toepassen van een dakgoot géén bouwfouten gemaakt kunnen worden. In het onderhavige geval is het ogenschijnlijk ontbreken van een stukje goot dus onvoldoende om een bouwfout te kunnen concluderen.

  Dit brengt mij bij de kern van de zaak: Bouwfouten.
  Er zijn respondenten die regelmatig klagen over het geringe aantal daadwerkelijke bouwfouten in de rubriek. Toch dragen, naar mijn mening, de vele niet als bouwfout te kenmerken items die de rubriek passeren wel degelijk bij aan de lering en het vermaak.

  Ik stel dan ook voor de naam van de rubriek te wijzigen.
  Bijvoorbeeld: WAT BOUW JE ME NOU?

 • TheoR

  Wat ook nog ontbreekt is een “vullat” onder het “overstek” van de gevelpan, ook wel eindpan of windveerpan genoemd. Zoals die pan nu vrij overhangt is deze uiterst kwetsbaar en tegelijkertijd een prachtige schuil-/nestplaats voor vogels en insecten.

 • Zonder de status qua oplevering te kennen is dit lastig te beoordelen. Wellicht ontbreekt er alleen nog een eindstuk waarop de HWA moet worden aangesloten en is een tijdelijke eindkap geplaats? Qua waterophoping wellicht niet handig maar wellicht met het aanbrengen van de HWA en die aansluiting afgehandeld. Dit alles bij voorkeur vòòr oplevering ;-).

 • @Wim Swinkels: Een dakgoot is vaak WEL noodzakelijk. Een schuin dak concentreert 3,5 tot 4 meter regen op één punt. Daarna klettert al dat water 2,5 meter recht naar beneden. Een voortdurende harde stroom water bij elke regenbui kan zand wegspoelen (=> verzakking van bestrating) en de fundering ondermijnen. Dus wel een bouwfout. Tenzij de ondergrond speciaal berekend is op de waterstroom.
  .
  Vraag is wel of de uitvoerder de schuld heeft. Wellicht heeft een huiseigenaar de dakgoot te kort gekocht en een klusbedrijf het zo gemonteerd in opdracht van de eigenaar.
  .
  Afgaande op de foto lijkt het een vrij nieuw huis, mogelijk nieuwbouw. Als een nieuwbouwproject zo wordt opgeleverd, zou men de projectontwikkelaar strafrechterlijk moeten vervolgen voor ernstige nalatigheid. Als een paar jaar op één punt het zand wegstroomt, kan het huis gaan verzakken.

 • Nico

  Een dakgoot is misschien niet nodig, maar als je er dan toch 1 aanbrengt doe het dan goed. Een echte bouwfout. Ik vraag me altijd af wat er bij een dergelijke monteur in zijn hoofd afspeelt.

 • JosC

  En de andere kant? Steekt hij daar uit?

 • Dakpan & Goot

  Heren, Dit is een nieuw type goot die je moet inschuiven !! alleen hebben ze de foto links niet laten zien hoe de montage gaat Haha… Kijk dat is nu grappig, niet zo’n koeken bakker die dit heeft gemaakt.

 • Arjan

  De ventilatie pijp staat ook niet heel erg recht.

 • Wim Swinkels

  Het al dan niet (deels) aanwezig zijn van een dakgoot kan niet als bouwfout worden aangemerkt.
  Er bestaat geen enkele noodzaak voor een dakgoot.

 • fustviking

  AFSTROMEN
  1) Naar beneden vloeien.
  2) Spuien door een schutsluis.

  Hmm, dakpannen die afstromen.’k Ben dan wel benieuwd naar het materiaal van de dakpannen en waarom dat plastische materiaal dan specifiek toegepast wordt bij deze laatste twee rijen.

 • TheoR

  Dit is een experiment: de kunststof van de goot is er een op plantaardige basis. Men hoopt dat de goot zal aangroeien. Even geduld dus…..

 • Jan

  Er was een dakgoottekort? Of zou hij toch gewoon te kort zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.