Ga naar hoofdinhoud

Geen plek meer voor beton

Tijdens de controle van een vloer bleken er dusdanig veel leidingen in het veld te liggen dat er nog amper plek was voor beton. Na afkeur is de helft van de leidingen verwijderd en zijn de zwarte (verzamel)dozen verwijderd. E.e.a. is in overleg met de constructeur gedaan.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Geen plek meer voor beton

 • P.Warmerdam

  Deze foto laat zien dat het op de bouwplaats aan dagelijks toezicht ontbreekt, duidelijk is dat de aannemer geen verantwoordelijk en deskundig uitvoerend personeel in dienst heeft om deze excessen te pareren. Hoeveel vloeren zijn er op deze manier al uitgevoerd met als gevolg dat deze op slopers hoogte zijn. CE certificering zegt op deze bouwplaats dit zijn geen verborgen gebreken meer maar wanprestatie waarbij mensenlevens op spel zijn gezet.

 • Leon

  @TheoR
  Ik merk de laatste tijd wel vaker dat installateurs graag met die flexibele kunststof buizen werken voor de ventilatie. En ik snap het ook wel, dat werkt lekker makkelijk, “past altijd”. Maar dan krijg je dus wel de situatie dat je veel meer buizen in je vloer krijgt. Mogelijk is het ook een kwestie van systeemkeuze, als die zwarte boxen bijvoorbeeld ook de ventilatie reguleren (al dan niet op basis van CO2) dan wordt het wel wat complexer. Goeie kans dat dit met de ‘ouderwetse’ stalen platte (verzamel)kanalen prima is uit te voeren. Wat mij in dit soort gevallen vooral frustreert (van verbazen is eigenlijk al geen sprake meer) is dat elke ‘specialist’ zich uitsluitend bekommert om z’n eigen vakgebied. ‘Wat er ligt zal wel goed zijn, wie na mij komt die redt zich er maar mee’. Vanaf de eerste tekening tot en met de situatie zoals op foto te zien zijn er toch heel wat mensen geweest die deze oplossing onder ogen hebben gehad. Is er dan werkelijk niemand meer die het geheel nog overziet en een keer een kritische vraag stelt?

  En die duurzaamheid, het is maar hoe je het bekijkt. Beton is qua milieubelasting niet direct heel duurzaam, wellicht dat dat de overweging was bij de getoonde oplossing 😉

 • TheoR

  Curieus. Zo te zien is dit een (1e) verdiepingsvloer? Hetzelfde kunstje ook geflikt op de begane grondvloer en niemand heeft het gezien? Verwarmde en/of gekoelde lucht? Coördinatie? Contrôle? Toezicht? De pijperij wordt gehalveerd en dan voldoet het systeem nog? Hoe kan een mens hier nog serieus blijven? Valt dit onder de noemer “duurzaam bouwen”? Misschien moeten alle betrokkenen naar Mars worden geschoten; dan heeft de ruimtevaart nog enige zin.

 • Dennis Kuijlen

  Het blijft lastig om het vele installatiewerk op een verantwoorde manier in een breedplaat te verwerken. Door al het leidingwerk op tekening te verzamelen en te laten controleren door vloerconstructeur, hoofdconstructeur en installateurs moet het mogelijk zijn. Daarbij hoort natuurlijk ook controle op de bouw of het ook zo uitgevoerd wordt.
  Wat er op de foto ingegooid is is natuurlijk veel te veel. Wederom gebrek aan coördinatie lijkt me.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *