Ga naar hoofdinhoud

Nieuw dak

Nieuwe daken kun je op veel manieren aanleggen. Wie zegt dat het strak moet zijn? Als het maar waterdicht is. Maar of het op deze manier ook waterdicht blijft, is de vraag. In ieder geval kun je er dan beter niet op gaan lopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

13 reacties op “Nieuw dak

 • Frits

  Met het EPDM niets mis? Nee, de EPDM zelf misschien niet, maar zoals het is aangebracht… in de verre hoek is de EPDM geen eens gevouwen zoals je kunt zien, het restant is in de andere hoek gevrouwen. Een goeie installateur vouwt de hoeken op de juiste manier in of snijdt ze in en werkt ze vervolgens af met een juist plakstuk. Verlijming van de EPDM in dit geval laat ook te wensen over (slechte kwaliteit of slecht aangebracht), beetje afschot en een degelijke HWA kan ook geen kwaad. Trim kan best en moet op de EPDM!, mits goed aangebracht met schroeven met afsluitring en tussen de trim en de EPDM afgekit.

 • ronny

  Met epdm is verders niks mis deze is te strak gelegt en schijnbaar niet goed vast in de kimmen gezet zoals op foto ..te zien staan alle kanten omhoog. omdat deze uit de kimmen zijn losgeraakt. denk dat dit door een stelletje prutsers is gemaakt jammer genoeg afz r.s de tukker

 • Zelfs als was de daktrim afgekit.
  Dan nog is een bitumen daktrim (herkenbaar aan de ribbels op de bovenzijde) niet geschikt voor een EPDM dak!!
  Dit dient een monotrim te zijn. Dus een trim met een EPDM-rubber aan de onderzijde.

 • Frank

  Wim, ik denk dat je je vergist. Afschot OK, maar het zou me zeer verbazen als een dergelijk klein dakje zo sterk vervormt door de relatief geringe waterbelasting.

  Volgens mij is hier het EPDM gewoon slap over de rand van het dak gelegd en vervolgens heeft men de folie zonder (ook) de opstaande rand en de hoeken te verlijmen (‘puntzak’) vastgezet met de daktrim. En zoals ik al zei, zonder dat die daktrim in de kit is gezet.

  En eigenlijk mag je dan blij zijn dat er water in blijft staan. dan is er in ieder geval nog sprake van ballast. 😉

 • Wim

  Afschot?
  Dakconstructie?

  De plooien in de dakbedekking zijn typische spanningsplooien, ontstaan door de vervorming van het dak a.g.v. de waterbelasting.

  Gelukkig is er EPDM toegepast, Door de elasticiteit is het dak waarschijnlijk nog waterdicht.

 • Frank

  Ik vraag me trouwens af of er überhaupt wel geplakt is. Het lijkt er toch een beetje op alsof het rubber er wat ruim op gelegd is en vervolgens de schroeven door de daktrim gejaagd zijn. (die overigens ook niet afgekit is).

 • rb

  Idd Frank, het minuscule afvoertje was me overigens ontgaan.

 • Frank

  @rb Volgens mij doelt Wim op het feit dat er geen afschot naar de HWA is en dat dus die dakkapel behoorlijk vol blijft staan. Ook met een slecht geplakt dak hoeft dat niet te gebeuren.

 • rb

  @Wim,
  Dan ben ik toch benieuwd waar je op doelt.

  Wat ik aan deze foto kan afleiden is niet zozeer een verkeerd/niet verlijmde EPDM, maar een folie met overlengte waarbij de hoeken niet ingesneden zijn, maar bij elkaar gepakt. Daardoor is volledige verlijming niet mogelijk.

 • Wim

  De lezers van deze rubriek klagen meermaals over het geringe gehalte echte bouwfouten.
  Merkwaardig dat er dan zo weinigen reageren wanneer er een echte bouwfout aan de orde is.

  De bouwfout in deze is echter niet een slecht geplakte EPDM dakbedekking want zelfs de slechtste plakker krijgt het niet voor elkaar om het er zo uit te laten zien. Nee, de echte bouwfout zit onder de EPDM, in de uitvoering en/of montage van deze dakkapel.

  Een beetje bouwkundige behoort hier toch te kunnen zien wat er aan de hand is en wat daar de mogelijke oorzaken van kunnen zijn.

 • Leon

  @Maarten
  Ik zag ze laatst al in de folder van één of andere doe-het-zelf-zaak. De gevolgen laten zo te zien niet lang op zich wachten… 😉

 • Lucas

  Ik zie hier een gat in de markt! Naast spanplafonds maken we gewoon ook spandakafwerking! Hebben de kinderen nog een trampoline op het dak, ik zie het al helemaal voor me…

 • Hartstikke handig die foliedaken die je eenvoudig in elke maat kunt bestellen. Maar dan wel OP maat de volgende keer…..
  Of toch overlaten aan een vakman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *