Ga naar hoofdinhoud

Scheve constructie HWA

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld. In zijn huis heeft hij last van een verzakte regenpijp, een losgeraakte aansluiting op de mastgoot en omhoog komend water. Het vermoeden is dat er een verstopping zit. Na een bezoekje in de kruipruimte zag hij de volgende scheve constructie.

Links loopt de rioolbuis op het afschot weg, de buis die daarop aan sluit komt lager binnen.  De situatie buiten : links loopt aan de buitenkant de regenpijp naar beneden en dan loopt er een buis naar rechts.  Deze gaat dan naar beneden en gaat  de kruipruimte binnen. Deze loopt dus weer links terug en naar boven. Er is een verbinding ontstaan die duidelijk geen water afvoert.

Hoe had dit kunnen worden opgelost? In een rechte lijn het afschot aanbrengen direct van buiten naar binnen.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Scheve constructie HWA

 • Ton Aalmans

  Laten we zeggen, dit is een niet als zodanig bedoelde stankafsluiter van de regenwaterafvoer, probleem is dat deze afsluiter dus niet schoon te maken is en verstopt raakt.

 • Jan

  Laurens: Voor de doorstroming van schoon kraanwater zal dit geen probleem opleveren. Maar de aansluiting buiten is een hemelwaterafvoer. En met dat water komt zand mee, esdoornvleugeltjes, bladeren, en alle andere rommel die zich doorgaans verzamelt op daken en in dakgoten. En een deel van die rommel verzamelt zich op het laagste punt. Dit gaat op den duur onherroepelijk voor verstoppingen en lekkages zorgen.

 • Laurens

  Dat dit niet helemaal is zoals het hoort moge duidelijk zijn, maar voor de doorstroming zal dit geen probleem opleveren. Er zal water blijven staan, hetgeen gaat functioneren als stankafsluiter.
  Ik denk dat het ontbreken van een beugel om de afvoer op te hangen erger is…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *