Dat er wat water achter de omkadering van de deur komt, zal technisch niet zo heel erg zijn. Maar toch blijft het jammer dat de slabbe net te kort is. Overigens geeft het afstromende water wel erg veel vervuiling op het kader. Dat lijkt niet heel lang mooi te blijven.
Slabbe

Het “Rijk” beschikt wel over fantastisch bouwkundig onderlegde overheidsdienaren of liever gezegd, beschikte: De rayonarchitecten van Monumentenzorg. In het vernielspoor van de onuitputtelijke bezuinigingsdrift van onze overheid zijn die allemaal naar huis gestuurd onder het mom: “zuiniger maar wel beter”. Mijn zuurgraad stijgt onbedaarlijk!
Lambert Hoving
Vastgoeddeskundige bij Rijksvastgoed Bedrijf (RVB) [https://nl.linkedin.com/in/lambert-hoving-90106b6a]
Overheidsdienaar die een gratis advies vereist over een standaarddetail. Typerend voor de uitzuigers die zich ambtenaar noemen.
Vraag:
Hoe dient een in een in de buitenmuur verwerkte HWA aan de zijde van de isolatiedeken te worden afgewerkt. Nu wordt langs de HWA gewoon tegen de isolatiedeken aangekeken. Dient er volgens de normen niet een slabbe te worden aangebracht om inwatering in de isolatiedeken en doorslaan voorkomen? Betreft een nieuwbouwproject waarbij deze naar mijn mening niet gebruikelijke bouwwijze is toegepast.
Ik leerde altijd: vanwege de – bijna niet meer te verwijderen streepvorming – ze NOOIT een loodslabbe boven een aluminium kozijn, maar een vinylslabbe met neusprofiel … geldt dat nog steeds? Een loodslabbe boven een aluminium versiering lijkt me dan ook niet juist.
Horizontale vlakken = vuilophoping = vuilstrepen op het onderliggende verticale deel. Maar inderdaad, af en toe schoonmaken kan ook!
Loodslabbe 2 cm. korter dan het kader is een gevalletje van jammer………
Is dat een te hoog zittend armatuurtje? Of is het een noodoverloop voor het ontbrekende stukje slabbe?! 😉
Overigens vind ik de twee gevelopeningen keurig op de juiste en gelijke hoogte zitten.
Mooi hoor zo’n kader.
Dus…. gewoon als conclusie: een combinatie van een mogelijke ontwerpfout (misschien stond het wel heel correct in het bestek en op tekening!) i.c.m. een uitvoeringsfout: de te korte loodslabbe. In ieder gevaltekort schietende vakkennis en vakbekwaamheid + nog een jammerlijk gemis aan betrokkenheid bij je eigen werk.
En vroeger deed men bij kans op vervuiling ook nog even patineerolie op het lood.
Wordt alleen steeds minder gebruikt, hoeveel nieuwe daken nu sporen hebben van loodslabbes niet normaal.
vroeger deed moeder de vrouw op elke woensdagmiddag, als de gehaktballen stonden te sudderen, met een natte lap en een emmertje sop de hele voordeur incl kozijn en voorraam af. Toen had je dit soort gezwets over vervuiling niet.
Het aluminium (?) kader is ongetwijfeld aangebracht om de boel op te leuken. Vast hogere bouwkunst. De beginnende vuilstrepen tonen het onbenul van de bedenkers. Het iets te korte lood laat onbarmhartig het goedkope karakter zien van deze “gevelversiering”.
Wat ik storend vind, is dat drie elementen met hun bovenkant op drie verschillende hoogtes zitten.