Dat metselwerk soms wit uitslaat, lijkt nauwelijks te voorkomen. Maar met sommige baksteen weet je dat eigenlijk al zeker en in sommige jaargetijden ook. Het is op te lossen met een goede overkapping, die afschermt van de regen. Maar zelfs met gevoelige baksteen in de winterperiode lijkt niet iedereen dat nodig te vinden.
volgens mij wederom een geld kwestie.
– geen geld voor de bescherming
– geen geld om een paar dagen te wachten op goed weer.
Ik heb het bij mijn buren gezien dat een voeger in de miezer doodleuk doorging want de agenda zat vol en brood moest op de plank.
Geen wonder dat mensen aan de drank raken wanneer zij in hun dagelijkse leven gedwongen zijn op iets treurigs als dit uit te moeten kijken. Misschien een uitvaartcentrum?
Persoonlijk vind ik het hele ontwerp van dit pandje een bouwfout maar over smaak valt niet te twisten…….
Zoals TheoR terecht aangeeft heeft het ontstaan van vroege witte uitslag bijna altijd te maken met het ontbreken van goede afscherming van het verse metselwerk tegen regen. In het artikel wordt de steen onterecht als (mede)schuldige aangewezen. Door vers metselwerk minimaal 48 uur te beschermen tegen vochtbelasting is er weinig risico op witte uitslag. Nu hebben door een overmaat aan water sulfaten zich door de mortel en de steen verplaatst naar het geveloppervlak. Het aandeel sulfaten in de mortel is overigens vele malen groter dan in de baksteen. De genoemde voorlichting is te vinden op http://www.knb-keramiek.nl/publicaties/brochure-ontwerp-en-uitvoeringsrichtlijn-bakstenen-gevels/
Het Koninklijk verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten slooft zich al sinds jaar en dag uit met een uitstekende voorlichting over de toepassing en verwerking van baksteen. Vrijwel alle facetten daarvan zijn behandeld in afzonderlijke cahiers en voor zover mij bekend worden die gratis verstrekt. Wedden dat daar in het onderhavige geval op de foto niets mee is gedaan?