Ga naar hoofdinhoud
Brandveiligheid, Gevels

Steenstripgevels en de kans op een flankerende brand

In de afgelopen twintig jaar haalt vrijwel jaarlijks een flankerende gevelbrand het nieuws. Vaak is een thermisch lichte gevelafwerking in combinatie met een brandbare isolatielaag de veroorzaker. Voorbeeld van zo’n gevelafwerking is de steenstripgevel. Welke risico’s bestaan er bij een dergelijk gevelsysteem in het geval van een uitslaande vlam op het ontstaan van een flankerende brand? Nora Kuiper, masterstudent aan de TU Eindhoven, deed hier onderzoek naar.

Bij flankerende branden verspreidt de brand zich via de gevel, langs de interne scheidingsconstructies, waardoor kortsluiting van de WBDBO (Weerstand tegen Branddoorslag en Brandoverslag) optreedt. Een thermisch lichte gevelafwerking in combinatie met een brandbare isolatielaag is daarbij een risicofactor. Een thermisch lichte gevelafwerking is gedefinieerd als een gevelafwerking die maar weinig warmte kan opnemen en daardoor snel warmte doorgeeft, zoals een afwerking van aluminium composietmateriaal (ACM). De branduitwerking via de gevel van de Grenfelltoren is hiervan het bekendste voorbeeld.

https://www.bouwwereld.nl/bouwtechniek/bouwfysica/rapport-brandweer-lichtgewicht-optopping-joan-muyskenweg-leidde-niet-tot-snelle-uitbreiding-brand/

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.