Ga naar hoofdinhoud

Alles over de nieuwe CO-certificering, verplicht vanaf 1 januari 2023

co-certificering

Vanaf 1 januari 2023 is een verplichte CO-certificering van kracht. Dit houdt in dat werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties alleen nog maar mogen worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven. Als onderdeel van de Gasketelwet wordt de verplichting ingevoerd om het aantal ongelukken veroorzaakt door koolmonoxide terug te dringen. Houdt jouw installatiebedrijf zich bezig met gasverbrandingsinstallaties? Hieronder lees je alles over de nieuwe CO-certificering.

De verschillende certificeringstrajecten

Plaatst, onderhoudt of repareert je installatiebedrijf gasgestookte cv-installaties, gas-sfeerhaarden, warmtapwatertoestellen en luchtverwarmers? Dan is het vanaf 1 januari 2023 verplicht hiervoor een speciale CO certificering te hebben.

Er zijn drie certificeringstrajecten. Allereerst zijn er twee  certificeringstrajecten voor werk aan cv-ketels. De BRL 6000-25 van InstallQ is  een technische vertaling naar de praktijk van paragraaf 1.8 van de wet Bouwbesluit 2012. De overheid heeft aangegeven dat de voorkeur uitgaat naar de ontwikkeling van meerdere CO certificeringen die aan het wettelijk kader voldoen. Mede daarom heeft Kiwa de eigen beoordelingsrichtlijn BRL K25000 ‘Certificering preventie koolmonoxide’ ontwikkeld. Hieronder vind je meer informatie over de twee certificeringstrajecten in het geval van cv-ketels. Daarnaast kun je gecertificeerd worden volgens de NHK 01-2020/01. Deze certificering is speciaal voor monteurs die zich bezighouden met gashaarden en kachels.

De BRL6000-25 certificering van InstallQ

De beoordelingsrichtlijn BRL 6000-25 ‘Gebouwgebonden gasverbrandingstoestel en bijbehorende voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas’ omvat alle voorwaarden waaraan de werkzaamheden van installatie- en onderhoudsmonteurs van gasverbrandingsinstallaties dienen te voldoen.

De Kiwa beoordelingsrichtlijn BRL K25000

In de Kiwa BRL K25000 wordt meer gekeken naar de minimale eisen op bepaalde deelgebieden. Een certificaathouder kan er bijvoorbeeld zelf voor kiezen alleen gecertificeerd te zijn voor installaties van nieuwe gasverbrandingsinstallaties, het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden of onderhoud van bestaande installaties, of het inbedrijfstellen van en vrijgeven van installaties na de voorgenoemde drie onderdelen. Uiteraard kan ook een certificaat verkregen worden voor meerdere onderdelen, of zelfs alle vier. Het is mogelijk dat Kiwa steekproefsgewijs de uitgevoerde werkzaamheden controleert. Tijdens de audits wordt dan gedeeltelijk op afstand meegekeken. Dit vraagt minder tijd, een voordeel voor kleinere bedrijven.

Voor welk certificaat kiezen?

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om door Kiwa gecertificeerd te worden volgens de BRL 6000-25, de nieuwe Kiwa-richtlijn K25000 ‘Certificering preventie koolmonoxide’ of de NHK 01-2020/01. De BRL 6000-25 is vooral interessant als je organisatie ook andere BRL 6000- certificeringen heeft, zoals de BRL6000-AB. De Kiwa BRL K25000 heeft een compacter certificeringstraject. Dit maakt de richtlijn vooral aantrekkelijk voor kleinere installatiebedrijven. Een uitgebreid certificeringstraject trekt hier immers een grote wissel op de bedrijfsvoering. De NHK 01-2020/01 richt zich specifiek op werkzaamheden aan gashaarden en kachels.

Opdrachtgevers kunnen na 1 januari 2023 gecertificeerde bedrijven vinden in een online register dat door de Rijksoverheid opgezet zal worden. Bedrijven die gecertifieerd zijn, mogen een beeldmerk voeren zodat zij ook als zodanig herkenbaar zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *