Ga naar hoofdinhoud

Bouwsector minst innovatief

Midden- en kleinbedrijven in de bouwsector zijn het minst innovatief. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Panteia/EIM.

Nieuwe diensten en producten

Bedrijven in de industrie, verhuur, zakelijke dienstverleningen en financiële diensten innoveren het meest. Panteia/EIM belde 2.000 midden- en kleinbedrijven. Hieruit bleek gemiddeld dat meer dan de helft van het mkb tijd heeft geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe diensten en producten of het verbeteren van processen. Bijna 40% van het mkb heeft het afgelopen jaar nieuwe diensten of producten geïntroduceerd.

Bouw werkt het minst samen

Een op de drie ondervraagde bedrijven werkt samen met andere partijen aan innovaties. In de bouw blijkt het minst te worden samenwerkt op het gebied van vernieuwingen: slechts 24% zoekt hierbij een partner.

Gebrek aan geld

Als belangrijkste obstakel bij innoveren werd vooral het gebrek aan geld genoemd. Een ander probleem is tijdgebrek of het ontbreken van de juiste mensen. Veel bedrijven geven aan dat het personeel niet mee wil werken aan vernieuwingen.

Bekijk hier het volledige onderzoeksrapport.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

6 reacties op “Bouwsector minst innovatief

 • Grappig om te zien wat er gebeurt. In het stuk wordt al aangegeven dat er weinig animo is voor communicatie en samenwerking. In de reactie eronder is het steeds een ander die het fout doet en zo er al aangegeven wordt hoe dat beter zou kunnen is het toch ook weer die ander die dat moet doen, tenzij de methode van de schrijver verkocht kan worden. Een taal (communicatie) kun je niet verkopen maar die moet je spreken en verspreiden. Vraag de ander of hij of zij die taal wil leren en geef jouw “woorden” aan die ander. Ik heb er bijzonder goede ervaringen mee.

 • Leon

  Innoveren moet een middel zijn om processen of producten te verbeteren en geen doel op zich. ‘If it isn’t broken, don’t fix it!’ En verder is het natuurlijk onzin om een gebouw te vergelijken met gebruiksvoorwerpen als een auto of een computer. En hoe ik innovatie moet koppelen aan financiële instellingen snap ik ook niet zo. Is er een de afgelopen jaren een nieuw soort lening uitgevonden of zo?

 • Piet

  Helemaal eens met de voorgangers. Er is veel innovatie in de bouw door toeleveranciers. Er is al jaren veel meer mogelijk qua energieverbruik dan wordt toegepast. Maar de overheid stelt al jaren te weinig eisen ten aanzien van energieverbruik.

  Echter, in de uitvoering gaat nog te veel mis en daar zijn nog mogelijkheden tot verbetering.

 • TheoR

  Het meest innovatief waren de Romeinen. Dat valt nooit meer te evenaren. Daarvóór realiseerden Grieken en Egyptenaren bouwwerken die uitmuntten in bijzondere materiaalbewerking. In de gangen van de piramides is bijvoorbeeld het natuursteen zo precies verwerkt dat er nauwelijks een sigarettenvloei in de naden past! Kom daar tegenwoordig maar eens om. Het innovatieve in de huidige bouwpraktijk is kleinschalig maar daarom niet minder interessant. Vooral fabrikanten en leveranciers verbeteren doorlopend hun producten. Dit gaat op eigen initiatief of op gerichte vragen uit de markt. In mijn ruim 40-jarige loopbaan heb ik dat continue kunnen waarnemen. Je moet het wel willen zien! Oriënteren heet dat. Mevrouw Brus zou meer partijen dan Panteia/EIM moeten raadplegen. Overigens hebben architecten op het gebied van innovatief bouwen een voortrekkersrol. Die moeten zij dan wel aangrijpen!!

 • Wim

  Bedankt mevrouw Brus! Zo’n pruts-enquete met verkeerde conclusies geeft de bouwsector weer eens een fijne oppepper. Vooral over schrijven dus.
  Ik zou wel eens willen weten wat de ‘onderzoekers’ onder de bouwsector verstaan. Zeer veel toeleveranciers bijvoorbeeld innoveren al heel lang, heel veel. Vrijwel ieder bouwwerk is een prototype. Dus moet er vaak per opgave het een en ander uitgevonden worden of slimmigheden worden bedacht. Deze zijn op zich vaak innovatief maar lang niet altijd herhaalbaar.
  Waarschijnlijk zijn de ‘onderzoekers’ er ook niet van op de hoogte dat er zeer veel procesinnovatie plaatsvindt! (zie bijvoorbeeld de fantastische innovatie Trento van Nijhuis Bouw B.V.) Dat valt vast niet zo op als je geen verstand van bouwen hebt.

 • Jan Rip

  De bouw weer in het verdomhoekje. Het is een onderzoek dat appels met een peer vergelijkt: de bouw is een heel andere sector dan de overige onderzochte sectoren, vooral het MKB neemt partieel deel aan bouwprojecten. Voor de innovatiegraad zou je de bouwprojecten moeten onderzoeken of de toeleveranciers, daar liggen de eindverantwoordelijkheden waaronder ruimte is (zou moeten zijn) voor vernieuwing. Maar in de huidige malaise is de vernieuwing in projecten waarschijnlijk ver te zoeken en zijn de echte toeleveranciers meer Europees georiënteerd. Wil de echte B&U bouw-beleidsambtenaar bij de rijksoverheid opstaan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.