Ga naar hoofdinhoud

Showcase fabrieksmatig geproduceerd renovatiepakket

renovatiepakket

Drie sociale huurwoningen in Enschede zijn voorzien van een fabrieksmatig geproduceerd renovatiepakket. Het pakket is van INDU-ZERO, een Europees consortium bestaande uit bedrijven, kennisinstellingen, brancheorganisaties en lokale overheden. Dit consortium heeft een blueprint ontwikkeld voor een renovatiefabriek dat grootschalig en industrieel renovatiepakketten voor bestaande woningen kan produceren. Deze hightech fabriek moet per jaar renovatiepakketten produceren voor 15.000 woningen. En dat voor de helft van het geld dat zo’n pakket nu kost. Omdat de blueprint gratis online te vinden is, kan iedereen die dat wil aan de slag met de INDU-ZERO oplossing. Een van de woningen in Enschede is een showcase voor geïnteresseerde partijen.

NOM renovatiepakket

De pakketten bevatten verschillende onderdelen die nodig zijn om huizen te verduurzamen, zoals bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor gevels en daken, warmtepompen, zonnepanelen, energieomvormers en ventilatiesystemen. De ambitie is om de onderdelen zoveel mogelijk circulair en biologisch samen te stellen en het totaalpakket aan maatregelen voor de helft van de huidige prijs aan te kunnen bieden. Deze woningen gebruiken dan op jaarbasis geen energie. Ze zijn nul-op-de-meter. Hiermee is een belangrijke volgende stap gezet in het opschalen van renovaties in Europa.

Tastbare oplossing

Hoe ziet zo’n renovatiepakket eruit? En hoe comfortabel is een woning met de INDU-ZERO oplossing eigenlijk? Om het resultaat van INDU-ZERO écht te zien, is een sociale huurwoning van woningcorporatie Domijn uit Enschede het renovatiepakket als ‘jas’ aangetrokken. Van zowel de productie van deze innovatieve schil als de montage bij de woning is te zien in een video, zie onderaan het bericht.

Opening showcase

In aanwezigheid van gedeputeerde Tijs de Bree van Provincie Overijssel en wethouder Jeroen Diepemaat van gemeente Enschede, is de showcase op 12 november geopend. Twee van de buurkinderen, wonend met de ouders in een van de showcase woningen, openden officieel de showcase woning.

Levering en monitoring

INDU-ZERO levert met haar concepten duurzame, opschaalbare en betaalbare oplossingen voor woningrenovatie. Woningcorporatie Domijn monitort, met medewerking van Saxion de renovatieoplossingen het komende jaar op de techniek, installaties, energieverbruik, comfort, gezondheid en bewonerstevredenheid.

Bezoek de showcase

Woningcorporaties, ontwikkelaars, beleggers en smart-industry bedrijven die interesse hebben in de renovatiepakketten zijn welkom om de showcase te bezoeken. Daarnaast zijn partijen, die willen investeren in een fabriek, of die de geïndustrialiseerde en integrale aanpak van woningverduurzaming verder willen brengen, ook welkom.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *