Drijvende woningen met composiet bak als basis

Balance d'eau, waterwoning, drijvende woning, composiet bak, waterrijk woerden, drijvende woningen

Balance d’eau bouwt drijvende woningen ter plaatse op in een bak van hoogwaardig composiet. Dat maakt drijvend wonen ook mogelijk in afgesloten wateren en in water met beperkte diepte.

De woonwijk Waterrijk in Woerden is gelegen aan een grote recreatieplas. Balance d’eau bouwt in deze plas twaalf drijvende woningen. Dat is bijzonder, vertelt directeur Olaf Janssen, want normaliter worden drijvende woningen in de fabriek gebouwd en vervolgens naar hun definitieve locatie gesleept. Dan moet die locatie dus wel bereikbaar zijn. Bruggen, sluizen en vaarten moeten voldoende ruimte bieden aan een drijvende woning, terwijl afgesloten wateren uiteraard helemaal niet bereikbaar zijn. Een losse betonnen bak zou eventueel ook over de weg kunnen worden vervoerd, maar dat lukt dan weer niet in de grootte die nodig is voor een drijvende woning.

Patent drijvende woningen

Balance d’eau heeft patent op een eigen bouwmethode voor drijvende woningen, die juist geschikt is voor afgesloten en ondiepere wateren. “Gemeenten moeten bij uitbreidingsplannen steeds meer rekening houden met waterberging. Dat kost geld en grondoppervlak. Door er drijvende woningen in te projecteren levert het juist weer geld op.”

Foto's worden geladen
Bezig met laden…

Na de bouw worden de woningen naar hun definitieve locatie gevaren.

In twee delen

Uitgangspunt van het patent is de bouw in een lichte waterdichte bak. In de praktijk werkt Balance d’eau met composiet. “Enkelwandig composiet van hoogwaardige kwaliteit. Daarmee worden in de fabriek twee delen van elk vier meter breed gemaakt die we op locatie samenvoegen tot een gesloten bak. In die bak bouwen we verder.”

Het samenstellen van de bak en het bouwen daarin gebeuren op een werkplatform van staalprofielen, dat met vier vijzels op de waterbodem afsteunt. “Daarmee kunnen we de bak precies horizontaal leggen en ligt die helemaal stabiel. We kunnen dus gewoon met de waterpas en dergelijke werken zoals je dat op land ook doet.”

Stijve constructie

In de composiet bak wordt een staalconstructie geplaatst met heel veel schoren in de wanden van de onderste verdieping. “We maken de constructie volledig stijf. We werken de gevels zelfs af met stucwerk en plaatsen grote glaspuien. Dat betekent dat er dus geen enkele beweging in de constructie mag zitten. De drijvende woning mag alleen in zijn geheel bewegen met de golven en de wind.”

Na het aanbrengen van de staalconstructie wordt – op een isolatielaag van EPS – de betonnen vloer gestort. “Tijdens het storten laten we de bak al deels in het water zakken. Het drijvend vermogen helpt dan mee.”

Balans

Met die betonnen vloer en de staalconstructie wordt ook direct het zwaartepunt onderin gelegd. “We balanceren dat van tevoren uit met computersoftware. De woning moet helemaal in balans zijn en horizontaal liggen. Dat is te beïnvloeden middels met name de dikte van de betonvloer en de opbouw van de wanden in de onderste bouwlaag. Die opbouw kan steenachtig zijn maar kan ook in hsb worden uitgevoerd. De onbalans door uitkragingen en door het gewicht van tegelwerk in natte cellen en dergelijke kan hiermee ook volledig worden gecompenseerd.”

“Ook de diepgang is belangrijk. Vanwege waterkwaliteit moet er onder de bodem altijd pakweg 50 cm water zitten. Anders ontstaan daar rottingsprocessen die de waterkwaliteit aantasten. Vooral in open zwemwater zoals hier in Woerden is dat funest. We kunnen onze diepgang beperken tot zelfs 80 cm en kunnen dus al drijvende woningen bouwen in water van 1,30 meter diep. Als je een waterpartij aanlegt met een natuurlijk talud van 1:4 hoef je geen dure beschoeiingen te maken. Onze woningen passen daar prima in, met een relatief kleine afstand tot de oever. Met een betonnen bak kun je dat niet. Je hebt voldoende betondikte nodig om waterdicht te zijn. Dan heb je het over meer dan 18 cm beton en dus zwaardere woningen met meer diepgang.”

Beweging beperken

Een relatief geringe diepgang hoeft volgens Janssen niet te betekenen dat de woning meer gaat deinen op de golven en de wind. “Belangrijk is wel dat het zwaartepunt altijd zo laag mogelijk zit. Maar ook de geometrie is van grote invloed. En dan gaat het met name om de verhouding van de hoogte ten opzichte van de breedte en de lengte. Die twee dingen samen zorgen ervoor dat de bewegingen langzaam gaan.”

Om dat zwaartepunt zo laag mogelijk te houden is de opbouw van de woningen voornamelijk in houtskeletbouw, waar nodig aangevuld met staal. “Doordat de basis stijf is, kan de bovenbouw licht zijn.”

Eén bouwplaats

De woningen worden allemaal op één locatie gebouwd. Het stalen platform op vijzels blijft dus op dezelfde plek staan. Daardoor is het ook mogelijk om de woning rondom in de steigers te zetten en de steigers volledig af te dichten, afgeschermd tegen wind en regen. “Daardoor kunnen we ook de kwaliteit van het gevelstucwerk in de hand houden en garanderen.”

Als een woning is afgebouwd laat Balance d’eau het platform zakken en gaat de woning drijven. Met een kraan wordt de steiger aan de achterkant in zijn geheel weggehaald, waarna de woning naar zijn plek kan worden gebracht.

Onderhoudsarme materialen

Voor de bouw van de drijvende woningen gebruikt Balance d’eau zoveel mogelijk onderhoudsarme materialen, zoals aluminium kozijnen en in Woerden een krabpleister met een enigszins zelfreinigend vermogen. Het composiet is voorzien van een vuilwerende coating. Ramen lappen – ook op de bovenste bouwlaag – kan gedaan worden vanuit een bootje van een gespecialiseerd glaswasbedrijf.

Net als andere drijvende woningen maakt Balance d’eau voor de ontsluiting van de woningen gebruik van steigers met toegangsdelen die vrij op en neer kunnen bewegen. In totaal kunnen de woningen op die manier een peilverschil aan van 50 cm. De nutsleidingen zijn flexibel, waarbij de meterkasten op de oever staan bij het begin van de steiger. De woningen zijn door middel van schuivende verbindingen vastgelegd aan stalen meerpalen. Rubber blokken in deze verbinding dempen de schokken en voorkomen geluidhinder.

Meer informatie: Balance d’eau, Delft

Tekstproductie: Henk Wind
Fotografie: Balance d’eau en Henk Wind
Tekenwerk: Henk Heusinkveld

Geef een reactie

Regels voor reageren op Bouwwereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer

Naar archief