Ga naar hoofdinhoud

Nico Scholten (ERB): “Nieuwe daglichteisen maken bouw onbetaalbaar”

daglichteisen

Vergunningvrij bouwen en verbouwen dreigt voor de gewone burger een dure zaak te worden als de Eerste en Tweede Kamer instemmen met de opname van nieuwe daglichteisen in het Besluit bouwwerken leefomgeving. Nico Scholten van Expertisecentrum Regelgeving Bouw is mordicus tegen. Hij stelt dat deze “nodeloze ingrepen in de bouwregelgeving” de gewone burger alleen maar op kosten jaagt.

In de voorhang wijziging Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl) die op 16 februari 2022 aan de Eerste en Tweede Kamer is aangeboden is sprake van nieuwe daglichteisen, gekoppeld aan de bepalingsmethode, die is vastgelegd in NEN‑EN 17037. Het plaatsen van een dakkappel ten behoeve van een nieuwe slaapkamer, het maken van een vergunningsvrije uitbouw en het verbouwen van een cascowoning tot een ingedeelde woning kan niet meer zonder dat een dure adviseur moet worden ingeschakeld. Deze moet een daglichtberekening maken die nodig is, omdat niet in strijd met het Bouwbesluit 2012 dan wel het Besluit bouwwerken leefomgeving mag worden gebouwd.

Bovendien spelen bij die bepalingsmethoden aspecten een rol die in de bouwregelgeving helemaal geen rol zouden mogen spelen. Als men achteraf de kleurstelling van de wanden wijzigt, bijvoorbeeld van wit naar een “kinderkleur”, heeft men daarmee ook de daglichtprestatie negatief beïnvloed en is er mogelijk sprake van overtreding van de bouwregelgeving.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *