Ga naar hoofdinhoud

‘Risico’s PUR niet uitgesloten’

Het TNO-rapport over de mogelijke gevaren van gespoten PUR-isolatie geeft geen antwoord op de vraag of er een relatie is tussen de gemelde gezondheidsklachten en PUR. Dat vinden althans minister Blok en het Meldpunt PUR-slachtoffers. Zij vragen daarom om extra maatregelen.

Onderzoek 17 woningen

Het rapport verscheen eind augustus naar aanleiding van een artikel over de mogelijke gevaren van PUR. TNO deed in opdracht van NUON onderzoek in 17 woningen, maar volgens het Meldpunt PUR-slachtoffers is daarbij niet gekeken naar de lichamelijke klachten en naar de omstandigheden waarin de PUR is gespoten.

Blok: strengere maatregelen

Omdat het rapport een relatie tussen PUR en gezondheidsklachten niet bevestigt maar ook niet uitsluit, heeft minister Blok geëist dat isoleerbedrijven strengere veiligheidsmaatregelen nemen. Daarnaast wil hij betere voorlichting aan bewoners en een landelijk meldpunt voor klachten. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het Meldpunt PUR-slachtoffers sluit zich daarbij aan en vraagt daarnaast om een nieuw, representatiever onderzoek.

Mogelijk ook risico’s bij glaswol en steenwol

Onafhankelijk van het rapport stuurden acht longartsen en vergiftigingsdeskundigen dinsdag een brief aan minister Blok waarin ze waarschuwen voor de gevaren van glaswol, steenwol en PUR-schuim. Dit kan volgens de deskundigen leiden tot huid- en longaandoeningen. De brief is een reactie op het energieakkoord, waarin onder andere is afgesproken dat er 150 miljoen euro vrij komt voor het isoleren van bestaande woningen. Het NCRV-programma Altijd Wat besteedde dinsdagavond aandacht aan de brief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

12 reacties op “‘Risico’s PUR niet uitgesloten’

 • Er hangt een groene waas over dit kabinet. Behalve als het over de Foute isolatie industrie gaat. Gespoten Pur-schuim is de nieuwe asbest van 2013. Er is een corporatie in Hazerswoude genaamd Habeko die huurders totaal niet heeft geïnformeerd bij de eerste briefwisseling. Met andere woorden eerst de handtekenen verzamelen (per verhuurcomplex) om pas er na de huurders te gaan vertellen dat het toch wel beter is om 2 uur het huis te verlaten. Ook is niet verteld dat dit tochmogelijke gevolgen kan hebben op het energielabel in 2014 en de puntensystematiek en de huur. Voorts is niet verteld over mogelijke garantie in stookkosten daling. Bovendien is deze chemischefabriek onder de woning structureel aan het uitgassen en klinkt de laagdikte in. Al met al weer de verkeerde oplossing en zeer schadelijk voor mens en milieu en voor generaties na ons

 • Graag ontvang ik documenten die deze beweringen onderbouwen, zowel wat PUR, glas- en steenwol betreffen.

  Ik heb gehoord dat bepaalde onderzoeksrapporten niet gepubliceerd worden ivm industriele belangen en worden er dealtjes gesloten.

  Bouwbiologie IBB gaat o.a. in op de schadelijke kanten van bouwmaterialen en werkt nauw samen met het Duitse IBN.

  Heeft u documenten of kunt u ons de weg wijzen waar deze te vinden zijn, graag. Dat kan uiteraard ook anoniem. Het gaat ons om de inhoud en het voorlichten van professionals die gezond willen bouwen voor mens en milieu.

 • waarom zo moeilijk als het makkelijk en gezond kan
  10 x beter geisoleerd met tonzonvloerisolatie

 • Marcel Gorree

  Het feit dat er tijdens de verwerking sterk bij geventileerd moet worden en het dragen van gelaat maskers geeft al aan dat het schadelijk is voor de mens. Bouwbelangen zijn groot….

 • @H. Harteveld: De brief van de specialisten aan minister Blok gaat wel in op o.a. PUR-schuim. De volledige brief is hier te vinden: http://nos.nl/

 • Antonio

  Ik denk dat het ongeveer ruim 20 jaar geleden is dat ik tijdens een FNV vergadering er achter kwam dat er een wetenschappelijk rapport was dat glas en steenwol de zelfde gevolgen hadden als asbest.!
  Dit rapport was zeer vertrouwelijk waardoor ik het niet mocht copieeren.
  De belangen in de bouw waren te groot !!

 • Arnold

  Polyurethaan is het samengaan van Polyol en isocyanaat. Reeds in de jaren 70 werd bekend gemaakt o.a. door Tri-Wall Containers voor de verpakkingsindustrie en Wittco als grondstof leverancier dat het Isocyanaat ernstige gezondheid problemen veroorzaakt bij de verwerking en nauwelijks afbreekt in het menselijk lichaam een goede ventilatie werd dan ook sterk geadviseerd. Schrijver kent de gevolgen aan den lijve.

 • Piet

  Als je 1 van de componenten van een 2 componenten PUR inademt kun je ook behoorlijk keelpijn krijgen en tevens kanker.

  Ook bij professionele organisaties waar beide componenten gemengd door een flexibele buis (slang) van de tanks naar de kruipruimte loopt, kan het fout gaan als 1 van de componenten op is (raakt) en de werknemer staat niet op te letten.

 • Een-component pur-schuim geeft vermoedelijk geen problemen. Twee-component pur-schuim geeft zeer zeker problemen, ALS er niet goed gemengd wordt. Als je huis wordt geisoleerd door Beun de Haas ltd., vraag je om problemen. Van een vakman mag je verwachten, dat deze zorgvuldig is met mengen van de componenten.
  Dat PUR niet genoemd wordt door long-artsen is logisch. Glaswol en steenwol bestaan uit losse draden. Pur is een massa, die chemisch stabiel is. Blijft over de brandveiligheid van PUR.

 • Wim

  “Niet uitgesloten”; het is maar net welke kant je op wilt lezen.
  Van mobiele telefoons is ook niet uitgesloten dat ze gevaar opleveren; maar hier hult het RIVM en de overheid zich in een “er is geen direct verband aangetoond dat”.
  M.a.w.: het bericht is niet objectief.
  Dat de minister bij voorbaat veilig wil werken is prima, maar de suggestie wordt in stand gehouden dat er toch echt iets aan de hand is EN DAT WETEN WE GEWOONWEG NIET.

  Aanvullend onderzoek prima; maar niet zo meegaan in de hype en iedereen in de gordijnen jagen met mogelijke risico’s. Ook bouwwereld kan artikelen en koppen boven artikelen regideren voordat een persbericht overgenomen wordt.

  Andersom: Het is ook niet uitgesloten dat er niets aan de hand is; of dat de kans op asma/oid a.g.v. airco’s groter is dan agv pur (wat meestal ook nog aftimmerd/weggewerkt wordt).

 • F. van der Eijk

  De uitzending vond ik een bevestiging van wat we allemaal al jaren weten.

  Met name de gevaren van MDF en steenwol vond ik schokkend.

  Wat is de volgende stap? Alle MDF / steenwol materialen onder asbest condities verwijderen?

 • H. Harteveld

  U spreekt van de uitzending, dat longartsen ook reageren op PUR-schuim.
  Ik heb de uitzending gezien en het opvallende vond ik, dat juist niet over PUR-schuim werd bericht. Waarom staat dat er dan wel bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.