Ga naar hoofdinhoud
Biobased bouwen, Bouwbesluit/Bbl, Circulair bouwen

Bouwwereld lezers: Eigen Bouwbesluit Ballast Nedam goed idee

Het initiatief van Ballast Nedam Development om met een eigen Besluit te komen wordt positief ontvangen door de Bouwwereld lezers. 65% van de Bouwwereld lezers vind het eigen Besluit een goed idee, de overige 35% niet.

Twee maanden geleden kwam Ballast Nedam Development met het bericht dat zij een eigen Besluit introduceren. Het Besluit gaat verder dan het Bouwbesluit. Daarmee heeft het bedrijf de keuze gemaakt om zelf het initiatief te nemen, in plaats van te wachten op de uitkomst van maatschappelijke discussie. De meerderheid van de Bouwwereld lezers kan zich vinden in dit initiatief.

Ballast Nedam introduceert een eigen Besluit die strenger is dan het Bouwbesluit. Is dit een goed initiatief?

  • Ja (65%)
  • Nee (35%)
Laden ... Laden ...

Onlangs sprak Bouwwereld met Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam Development. Volgens Dwars wil het bedrijf ook een voortrekkersrol spelen op gebied van innovaties: “We gaan actief op zoek naar innovatieve bouwmaterialen die nu nog geen gemeengoed zijn in de sector. Dat is doodzonde en we gaan dat veranderen. Er zweeft namelijk ontzettend veel kennis en know how boven de markt net zoals er enorm veel creatieve mensen rondlopen die innovatieve biobased bouwproducten bedenken die een rol kunnen gaan spelen in, aan en om gebouwen. Als het aan mij ligt, zijn we als bouw- en vastgoedsector straks hét platform voor dergelijke innovatieve ideeën en gaan we ervoor zorgen dat de productie van die nieuwe bouwproducten wordt opgeschaald zodat we de toepassing ervan stimuleren. Dat hoort nadrukkelijk ook bij onze duurzame ambitie. We willen als Ballast Nedam aanjager van de biobased economie zijn.”

Lees het uitgebreide interview met Onno Dwars nu terug in Bouwwereld #7/2021.

Het Ballast Nedam Development Besluit in het kort

De nieuwe norm in het Besluit staat in het licht van een hoger doel en een bredere visie. Zo zijn deze normen dynamisch en uitdagend, worden ze regelmatig bijgesteld en worden nieuwe toegevoegd wanneer mogelijk. De normen gaan in op de thema’s energie, gezondheid, (deel)mobiliteit, natuurinclusiviteit, klimaatadaptiviteit en circulariteit. In het licht van deze visie heeft het bedrijf intern meetbare doelen vastgesteld:

Energie: Wij werken toe naar een wereld waarin alle huishoudens energieneutraal zijn. Ballast Nedam Development maakt alle grondgebonden woningen geschikt voor een duurzame hypotheek, BENG 2 is daarbij 0 en ook appartementen worden waar mogelijk energieneutraal.

Gezondheid: Wij werken toe naar een wereld waarin iedereen 5 jaar langer gezond en gelukkig kan leven met een minimale footprint volgens ons Urban Blue Zone concept. Het welzijn van mens én dier staat centraal als onderdeel van één onlosmakelijk natuurlijk systeem waarin plant- en biobased de norm is. Samen met bijvoorbeeld JOGG wordt de leefomgeving zo ontworpen dat natuurlijke beweging wordt gestimuleerd. Als bedrijf wordt voortaan alleen vegetarisch voedsel gekocht.

(Deel)mobiliteit: Wij werken toe naar een wereld waarin de druk in de gebouwde omgeving op verkeer en parkeren is verdwenen en daarmee ook de luchtkwaliteit wordt verbeterd in de gebouwde omgeving. Ballast Nedam Development faciliteert standaard deelauto’s bij projecten vanaf 100 woningen en bij alle projecten worden laadplekken voor fietsen mogelijk gemaakt. Als gebiedsontwikkelaar stimuleren we elektrische (deel)auto’s voor medewerkers.

Natuurinclusief: Wij werken aan een wereld waarin ieder project biodiversiteit versterkt en zelf toevoegt met als ultiem doel de afname van biodiversiteit te herstellen. Ballast Nedam Development past daarom standaard nestkasten toe in grondgebonden woningen samen met een projectspecifiek pakket voor meer biodiversiteit.

Klimaatadaptief: Wij werken toe naar een wereld waarin projecten water bufferen en pieken in wateroverschotten en -tekorten moeiteloos kunnen opvangen. Ballast Nedam Development voorziet standaard grondgebonden woningen van regentonnen, bergingen met sedumdak en een projectspecifiek pakket klimaatadaptieve maatregelen.

Circulariteit: Wij werken toe naar een 100% circulaire wereld en een MPG van minimaal 0 in elk project, uiterlijk in 2035. Ballast Nedam Development streeft naar een norm van MPG 0,7 voor grondgebonden woningen en 0,6 voor appartementen of beter. Woningen worden modulair en prefab gefabriceerd waar mogelijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.