Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

4,5 hectare drijvende kas is haalbaar


Het is mogelijk om 4,5 hectare kassen te laten drijven. Dat blijkt uit vooronderzoek van TNO. Het idee is om op een drijflichaam van 45.000 vierkante meter in een waterbergingsgebied een kas te bouwen en daarin rozen te telen. Het initiatief voor het onderzoek komt van de provincie Zuid-Holland.

Het is gebleken dat er geen onoverkomelijke hindernissen zijn bij de bouw van een drijvende kas. De meeste technieken worden al toegepast. Om een drijflichaam van vijf hectare te construeren is tijdens het vooronderzoek een nieuwe en innovatieve verstevigingstechniek uitgewerkt. Dit concept bevat aanzienlijk minder beton.

Veelbelovend
Gezien de pilotstatus van dit project is de realisatie duurder dan die van een traditionele kas. Aanvullend onderzoek naar diverse financieringsvormen en -bronnen wordt geïnitieerd om dit tekort te verkleinen.

De uitkomsten van het vooronderzoek brengt de uitvoering van het ondernemersplan Floating Roses weer een stuk dichterbij. Dit ondernemersplan, van de rozenkwekers Wim van Kampen uit Nieuwerkerk aan de IJssel en Frank Olieman uit Zevenhuizen, is door een speciaal ingestelde Stuurgroep Drijvende Kas in 2007 aangewezen als het meest veelbelovend.

Bouwen op water: innovatief en duurzaam
Met een drijvende kas slaat de tuinbouwsector twee vliegen in een klap: het is een innovatieve oplossing voor ruimteschaarste en een goede uitbreiding van waterbergingscapaciteit. De nieuwe glaslocatie moet standaarden opleveren op het gebied van duurzaamheid en landschappelijke inpassing en zal dienen als grootschalig voorbeeldproject voor de tuinbouw.

Ook sluit een drijvende kas naadloos aan op de actualiteit van het vormen van ’topsectoren’ ter geleiding van de beschikbare innovatiemiddelen, synergie tussen partijen en méér doen met minder. In dit project komen overheid, grootbedrijf, kennisinstellingen en MKB bij elkaar en kan direct worden aangesloten op de topsectoren Water en Tuinbouw. De schop kan relatief snel in de grond en een mogelijk nieuw exportartikel ligt in het verschiet.

Het vooronderzoek Floating Roses is uitgevoerd door de werkgroep Floating Roses die geleid werd door FloraHolland, in samenwerking met Dura Vermeer Business Development, Dura Vermeer Prinsen Waterbouw, Advin en Flexbase (Dura Vermeer/Undek).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.