Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Drijvende warmtewisselaar in Rotterdamse haven

Het Floating Office Rotterdam (FOR) wordt verwarmd en gekoeld met het oppervlaktewater uit de Rijnhaven. Hiervoor zijn leidingen in de betonnen drijflichamen gestort. De drijvende fundering fungeert eigenlijk als een enorme warmtewisselaar.

Het drie bouwlagen tellende kantoorgebouw van 3000 m2 is in bouwkundig en installatietechnisch opzicht een toonbeeld van duurzaamheid en heeft de BREEAM-classificatie outstanding behaald. De voornaamste huurder van het kantoor is het Global Center on Adaptation (GCA) die mondiaal een voortrekkersrol vervult in de begeleiding van landen met klimaatverandering. De draagconstructie is volledig opgetrokken uit massief hout en op het dak liggen circa vijfhonderd zonnepanelen. De in de Rijnhaven drijvende locatie is mede gekozen uit oogpunt van duurzaam landgebruik.

Klimaatadaptief

Het gebouw wordt dus verwarmd en gekoeld met de temperatuur van het omliggende oppervlaktewater. Vastgoedontwikkelaar RED Company en architect Powerhouse Company kozen vroegtijdig voor aquathermie. Omdat het gebouw in de Rijnhaven drijft, ligt het voor de hand om gebruik te maken van de energiebron water.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.