Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Balkonoplossing ‘uniform toepasbaar’ bij flats

Met behulp van een simpele staalconstructie zijn bij de renovatie van flats in Amsterdam de bestaande balkons vergroot. Dat was een eis van de opdrachtgever, omdat de woningen zijn bestemd voor senioren. De oplossing is tot stand gekomen door intensief overleg in het bouwteam.

Bert Brinkman, directeur van de betrokken aannemer Van Ieperen Groep: “We hadden er patent op aan moeten vragen, want volgens mij is dit uniform toepasbaar bij dit soort renovaties. En goed betaalbaar ook.”

Stalen kokers
Over het bestaande betonnen balkon zijn stalen kokers (80x80mm) gelegd, die de constructie vormen. Over het deel dat uitsteekt over het bestaande balkon, is een stalen plaat gelegd op afschot. Het balkon is vervolgens opgevuld met rubber tegels (Humaflex). Regenwater druipt hier doorheen op het oude beton en wordt via de bestaande hwa afgevoerd. De balkons zijn bevestigd met 4 bouten en geprefabriceerd.

Bijkomend voordeel is dat met deze oplossing ook een drempelloos detail van binnen naar buiten te maken was, vereist voor seniorenwoningen.

Dudokhaken
Het project betreft de renovatie van zes karakteristieke haakvormige flatgebouwen van architect Willem Marinus Dudok in het stadsdeel Geuzenveld in Amsterdam. Daarvan zijn er nu vier opgeleverd. Deze zogenoemde Dudokhaken zijn ingrijpend gerenoveerd. Zo zijn de woningen opnieuw ingedeeld en de gebouwen opgetopt. Ook is er een nieuw entreegebouw met lift toegevoegd.

De flats bevatten zowel koop- als huurwoningen. Het vergroten van de balkons is gebeurd bij het deel van de woningen dat wordt verhuurd aan senioren. Van Schagen Architekten tekende voor het ontwerp van de renovatie. Betrokken constructeur is IMd.

Lees het complete verhaal over de renovatie van de Dudokhaken in Bouwwereld 13. Vraag hier een proefnummer aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.