Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bed & breakfast van stro en leem


Bouwgroep Hamer bouwt in Gaanderen een bed & breakfast, waarvan de wanden zijn opgebouwd uit hsb-elementen van inlands larikshout en gevuld met roggestro. Om het stro goed in te klemmen, wordt gebruik gemaakt van kippengaas.
Specialist Paul Pelgröm werkt de wanden aan de binnenzijde af met leem en aan de buitenzijde – om esthetische redenen – met trascement. De wanden hebben een Rc-waarde van 10 à 12.

Ontwerp
Ontwerp van het gebouw komt van architect Sander Giesen, die 8 jaar geleden al het entreegebouw voor de Floriade tekende, waarbij ook gebruik werd gemaakt van deze bouwstijl. De noordkant van de bed & breakfast is vrij gesloten ontworpen, de zuidkant van het gebouw is heel open, met veel glas.

Schelpen
De vloer van het gebouw bestaat uit bestaat uit 60 cm hoge, eveneens met stro gevulde houten cassettes, die rusten op betonnen funderingsstroken in een betonnen funderingsbak. De ruimte tussen en rondom deze stroken is gevuld met schelpen, die voor een goede vochtregulatie in de fundering zorgen. Rondom het gebouw komen veranda’s. De vloerplanken daarvan dekken de flanken van de funderingsbak af, waardoor de ventilatie in de fundering optimaal is.

Overstekken
Het dak fungeert puur als afvoer van regenwater. Eronder bevindt zich een zolder die alleen wordt gebruikt voor installaties, zoals een zonneboiler van 500 liter. De overstekken van het dak zijn enorm. Niet alleen worden op die manier veranda’s gerealiseerd waar gasten kunnen vertoeven, ook valt ’s zomers alleen de ochtend- en avondzon binnen, zodat het binnen niet te warm wordt. ’s Winters staat de zon dermate laag dat zonlicht juist wel binnenvalt.

  • Neem een (proef)abonnement op Bouwwereld
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.